Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Snižte obsah všech tuků ve výživě. Živočišné tuky nahraďte rostlinnými, avšak i ty konzumujte v rozumném množství. Vzdejte se konzumace všech uzenin a masových konzerv (povolena je výjimečně krůtí, kuřecí či libová šunka). Maso (a to pouze kuřecí, králičí, krůtí, libové telecí a hovězí) jezte pokud možno jen 2 – 3x týdně. Ve Vašem jídelníčku by nemělo chybět 1-2x týdně rybí maso.
- Omezte na minimum příjem potravin s vysokým obsahem cholesterolu, jako jsou vnitřnosti a vejce. Množství cholesterolu by nemělo překročit 280 mg/den.
- Upřednostňujte nízkotučné výrobky z mléka (mléko a mléčné výrobky do 2 % tuku, sýry do 30 % tuku v sušině).
- Jezte více zeleniny a ovoce, převážně ve stavu syrovém. Doporučená denní dávka činí 400 g.
- Obilniny, luštěniny, brambory a přírodní rýže by měly být hlavní součástí Vaší stravy.
- Zařazujte do svého jídelníčku více celozrnných produktů (nahraďte jimi housky a chléb z bílé mouky).
- Omezte maximálně příjem sladkostí, koláčů, zákusků a cukru. Nápoje pijte neslazené, event. používejte umělá nekalorická sladidla.
- Jezte pestrou stravu, ale nikdy se nepřejídejte. Jídlo si rozdělte do pěti menších denních porcí. Nejezte ve spěchu či vestoje u lednice.
- Všímejte si výživových hodnot uvedených na obalech potravin a podle nich vybírejte svůj nákup. Nechoďte nakupovat hladoví.
- Při vaření používejte šetrné postupy přípravy jako: vaření ve vodě či v páře, příprava na grilu, teflonu, v alobalu nebo hliněné nádobě. Nedoporučujeme úpravy smažením či tepelnou přípravu na velkém množství tuku.
- Pijte hodně, pouze však minerální či stolní vody, neslazené čaje nebo rozředěné, čerstvě vyrobené ovocné šťávy. Alkoholickým nápojům se vyhýbejte (max. vinný střik). Zasycení napomáhají nápoje teplé nebo s velkým obsahem CO2.
- Mějte vždy po ruce porci nízkoenergetické stravy, abyste počínající hlad zahnali okamžitě. Využijte lehkých zeleninových pokrmů.
- Snažte se, aby Váš denní jídelníček byl tvořen ze 2/3 potravinami rostlinného původu a z 1/3 potravinami živočišného původu.
- Po 17. hodině jezte pouze ovoce či zeleninu.
- Zvyšte svoji fyzickou aktivitu.
- Získejte pro spolupráci rodinné příslušníky.
- Uvedená dietní a režimová opatření by měla vést u většiny z Vás k dosažení limitu normální hmotnosti, za který je považován BMI do 25. BMI (body mass index) = hmotnost v kg / (výška v m)2.