Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V předchozí části jsme se podívali na náš vrozený léčivý potenciál a viděli jsme, jak mocné jsou ve skutečnosti naše sebe-léčivé schopnosti. V této 3. části se dočtete o významném principu výživy: Nejste jen tím, co jíte; jste hlavně tím, co ABSORBUJETE. Mnoho lidí trpí špatným trávením.
Ve skutečnosti bychom mohli říci, že většina lidí není schopna absorbovat nutrienty, které polykají, takže zůstávají ve stavu podvýživy i navzdory tomu, že si ke stravě přidávají doplňky, které by jim jinak byly prospěšné. Tito lidé mají tendenci se škrábat po hlavě a divit se, proč všechny ty nutrienty, které polykají, nemají tak pozitivní účinky, které od nich očekávali. Odpověď na tento hlavolam lze nalézt ve zlepšení absorpce těchto nutrientů.
Silná žaludeční kyselina je prvním předpokladem
Propagátoři prodeje tabletek už přesvědčili mnoho lidí o tom, že žaludeční kyselina je škodlivá. Tím, že se odkazují na nemoci, jako je zpětný odtok (acid reflux) nebo GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease) matou spotřebitele, kteří se pak domnívají, že pálení žáhy nebo bolesti žaludku jsou způsobovány velkým množstvím žaludečních kyselin. Avšak pravda je taková, že ve většině (nikoliv ve všech) případech mívají lidé problémy se slabou žaludeční kyselinou a pro správné trávení by potřebovali, aby se její koncentrace zvýšila.
Je snadné si na sobě provést test tím, že s problémovým jídlem spolknete lžičku octa a budete pozorovat, jestli se cítíte lépe nebo hůře. Překvapivě vysoké procento lidí v takovém případě pozoruje zastavení bolesti, která se s takovým jídlem obvykle objevuje. To pak je pádný důkaz, že je oslabená produkce žaludeční kyseliny a že by pomohla silnější kyselina. Ocet je totiž zředěnou kyselinou octovou, která se sice nemůže rovnat přirozené žaludeční kyselině, ale je daleko kyselejší než většina potravin nebo nápojů.
Spotřebitelé jsou přesvědčováni inzerenty léků, aby polykali volně prodejné antacidové tablety – přípravky které jsou zásadité, a proto snižují kyselost (a tím i pH) tekutin ve vašem žaludku.
Co si ale většina lidí neuvědomuje, je skutečnost, že minerály vyžadují ke svému správnému strávení a absorpci kyselé trávicí prostředí. Pokud vám schází silnější žaludeční kyselina, nebude schopni správně absorbovat minerály, i kdybyste jich spolykali sebevíc! To pak může vést k nedostatku minerálů, který se podílí na rozvoji diabetu, rakoviny, chronických bolestí, artritidy a dokonce i srdečních potíží (kromě dalších věcí).
Jak tedy podpoříte svou zdravou produkci žaludeční kyseliny? Podle mé vlastní zkušenosti nejvíc pomáhá každodenní pití čerstvých zeleninových šťáv – především z celeru a ze zelí. To značně podporuje zdravý žaludek a významně podporuje zdravou tvorbu kyseliny.
Trávicí enzymy ze živé stravy
Trávení je velmi komplexním procesem. Vyžaduje biochemické a fyzické procesy, které rozkládají trávené substance na jejich nutriční komponenty. Tento proces bývá významně podporován trávicími enzymy, které jsou přirozeně přítomné v živé stravě (např. z čerstvých, syrových zeleninových a ovocných šťáv).
Tepelná úprava jídel ničí všechny trávicí enzymy. To je jedním z důvodů, proč vařená jídla neprospívají životu, zatímco živá jídla jsou životodárná. Živá strava se na trávení podílí svými vlastními enzymy, podporuje trávicí proces a napomáhá k rozkladu a absorpci živin.
Naproti tomu mrtvá strava, ke které patří i cokoliv pasterizovaného, zatěžuje vaše játra, slinivku a žlučník, protože ty musí vyprodukovat trávicí enzymy navíc, aby byl nahrazen jejich deficit ve stravě. A jelikož mnoho lidí trpí na oslabení funkce trávicích orgánů, mívají potíže s absorbováním i těch nutrientů, které v dobré víře kupují a užívají.
Probiotika
Mnoho lidí trpí vážnou nerovnováhou střevní flóry. Západní medicína zůstává z převážné části udivujícím způsobem ignorantní k důležitosti střevní flóry s ohledem na všeobecné zdraví. Ti, kteří naslouchají holistické medicíně, chápou důležitou roli, kterou tyto vnitřní bakterie působí na naše zdraví. Bakterie ve vašich střevech skutečně tráví a transformují výživné látky ze stravy na jiné živiny, které je tělo schopno lépe využít.
Ve své podstatě jsou probiotika nutriční měniče, které fungují ve vašem těle, produkují nutrienty potřebné pro udržení zdraví. S tím také souvisí skutečnost, že lidé, užívající antibiotika, často zaznamenávají i související potíže s trávením: schází jim užitečné střevní bakterie, které napomáhají k produkci potřebných živin! Je ale snadné napravit tuto nerovnováhu: zkuste pravidelně užívat probiotické potravní doplňky. To obnoví ve vašem trávicím ústrojí přirozený stav užitečných bakterií, který je potřebný.
Jen tak mimochodem: pokud chcete mít zdravou střevní flóru, je rovněž důležité snižovat svou spotřebu cukrů ve stravě. Pokud máte zvýšenou spotřebu cukrů, vaše populace bakterií ve střevech se změní tak, že převáží bakterie závislé na cukru. Hned poté, co upravíte stravování tím, že vyloučíte rafinované cukry, také střevní bakterie na to zareagují a začne převažovat populace nezávislá na cukrech.