Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Můžete skutečně léčit sami sebe tím, že budete jíst více potravin? Asi se to zdá být podivné, ale v tomto článku, který je 11. dílem naší 15-denní série sebe-léčení, se s vámi hodlám podělit o poznatky o tom, jak může být konzumace více jídla účinným nástrojem pro urychlení přirozeného léčivého potenciálu vašeho těla.
Je tu však samozřejmě jeden háček: nevztahuje se to na konzumování zvýšeného množství nezdravé stravy, zpracovaných nebo v továrně vyráběných potravin. Zvýšený příjem takovéto stravy by samozřejmě pouze podpořil nemoc. Zde bude řeč o zvýšení konzumace některých specifických potravin a super-potravin (superfoods), se kterými vás zde chci podrobněji seznámit.
Hlavním principem tohoto přístupu „vylečte se tím, že budete jíst více“ je zklidnit se a odložit past nazývanou „vyhýbej se všemu“, která se stává psychickou zábranou pro mnoho lidí, kteří se pokoušejí zlepšit své zdraví. Požadavky na všeobecnou opatrnost se mohou jevit odstrašující a stále se opakují: vyhýbejte se alkoholu, cukru, dietním limonádám, zpracovanému masu, glutamátu sodnému atd. Pro mnohé lidi se tento seznam věcí, kterým se mají vyhýbat, stane tak rozsáhlým, že prostě vzdají jakékoliv snažení po tom, aby byli zdravější.
Proto jsem začal obhajovat naprosto odlišný přístup, který je zaměřen na konzumování zvýšeného množství správných potravin a méně už se starat o všechno ostatní. Mohlo by se to označovat jako vyváženější, uvolněnější přístup ke zdravějšímu životu pro všeobecné publikum.
Jak to ale funguje? Jak může konzumace zvýšeného množství stravy skutečně pomoci léčit vaše tělo?
Jak zvýšená konzumace jídel podporuje skutečné léčení
Jaký je princip: existuje fyzický limit množství stravy, kterou dokážete sníst za jeden den. Pokud tedy přidáte určité zdravé potraviny a zaměříte se na dosažení cíle, že budete jíst VÍCE těchto potravin, pak automaticky budete muset něco jiného z vaší stravy omezit, aniž byste se o to museli příliš snažit!
Takže jedním z takových strategických kroků může být úmysl sníst tři kusy ovoce za den; jeden před každým hlavním jídlem. Takže po vás chci, abyste každý den konzumovali tři kusy ovoce, jako jsou jablka, hrušky, broskve, manga, blumy apod. Klíčem ke všemu je však toto: musíte jíst každý kus ovoce PŘED jídlem.
Pokud budete dodržovat tuto strategii, nechci po vás, abyste se starali o to, čemu se máte vyhýbat. Jezte cokoliv, co běžně jíte, avšak přidejte si k tomu každý den tři celé kusy ovoce. (Nikoliv ale sušené ovoce. Musí to být čerstvé a celé ovoce běžné velikosti.)
Důvod, proč tato strategie účinkuje tak dobře na zlepšení vašeho zdraví, je ten, že díky tomu budete mít snahu vytlačit automaticky ze svého jídelníčku méně zdravá jídla, a to bez jakéhokoliv úsilí a bez toho, abyste si dělali starosti, čemu se vyhýbat.
Řekněme například, že máte ve zvyku si dávat každý den jídlo u McDonalda. A že to bývá nejčastěji Big Mac, hranolky a kola jako váš oběd. Pokud při aplikaci principu „jíst více“ budete jíst před takovými jídly u McDonalda jeden kus nějakého čerstvého ovoce, přihodí se dvě důležité věci:
- V ovoci jsou nutrienty, které vám pomohou ochránit se před nezdravými ingrediencemi hotových jídel, polotovarů nebo chemických přísad. (Protože ovoce obsahuje přírodní medicínu.)
- Celý kus čerstvého ovoce zabere určité místo ve vašem žaludku, což urychlí váš pocit zasycení a způsobí, že jinou potravu přestanete jíst o něco dřív. Možná nejednou zjistíte, že už nejste schopni dojíst svůj Big Mac s hranolky. Možná si hned neuvědomíte, proč to tak je, ale pak vám to dojde: „Vždyť já jsem před tímto jídlem snědl čerstvé ovoce!“
Přirozeně doufám, že si pro tento účel opatříte organicky pěstované ovoce, ale i když se vám to nepodaří, i konvenčně pěstované ovoce je lepší než žádné!
Jezte více potravinových doplňků
A zde je další prvek této nové strategie: měli byste sníst hrst potravinových doplňků – každý den a nejlépe v průběhu dopoledne.
Těmito doplňky míním mikroskopické řasy jako je řasa chlorela, spirulina nebo vitamíny získávané z přírodních surovin. V průběhu dopoledne byste tedy měli spolykat hrst těchto tablet nebo kapslí a zapít je vodou. Zpočátku je můžete užívat současně s jídlem, abyste své tělo navykli na jejich příjem.
Něco takového vyvolá překvapivou odezvu ve vašem těle: nezdravé chutě začnou slábnout. Už v průběhu prvních 30 dní možná začnete cítit, že vaše chutě na nezdravé zákusky se vytrácí. Možná už nebudete cítit potřebu si dát sušenky, koblihy, zmrzlinu nebo smažená jídla, která vás kdysi tolik přitahovala.
Proč to tak funguje?
Protože mnoho vašich chutí bývá prostě jen biochemickou podobou pláče, kterým volá vaše tělo po výživě – po něčem konkrétním, co mu v ní chybí. A potravinové doplňky dodají vašemu tělu bohatství doplňků, které vám možná chyběly. A jak vaše tělo zjistí, že už mu nechybí důležité minerály a další nutrienty, vaše chutě mohou být automaticky o dost slabší a vy nabudete zpět svou schopnost řídit svá rozhodování o tom, co budete jíst.
A dalším přínosem přitom ještě bude to, že užíváním doplňků se nahradí něco jiného z vaší stravy (protože v průběhu jednoho dne může vaše tělo přijmout jen omezené množství nutrientů). Takže návyk užívat doplňky už po ránu vyústí ve vytlačování něčeho jiného z vaší stravy, aniž byste o to museli usilovat.
Jezte více SKUTEČNÉ soli
Tato rada bude šokovat mnoho lidí. Někteří lékaři se budou zlobit, že to je špatná rada, ale to jen proto, že neuznávají rozdíly mezi skutečnou solí a zpracovanou „čištěnou“ solí. Ta druhá je pro vás nevhodná, zatímco celo-spektrální sůl vám prospěje!
Průmyslově zpracovaná sůl (zbavená původních přírodních příměsí) způsobuje vysoký krevní tlak a vyvolává nemoci. Na druhé straně původní přírodní celo-spektrální sůl mívá právě opačný účinek. Jednou z věcí, které jsem zaznamenal v průběhu let, je to, že chutě na slané dobroty bývají často převlečené chutě na celo-spektrální sůl.
Když se mi sbíhají sliny na něco dobrého, zjistil jsem, že tyto chutě bývají ve 100% na slané pochutiny, jako jsou oříšky obalované v přírodní soli. Čím více provádíte tělesná cvičení, tím více soli ztrácíte pocením, takže ji potřebujete více nahrazovat. Jako člověk, který pravidelně cvičí a pije hodně čerstvých zeleninových šťáv, připravovaných z plodů vlastní zahrady, jsem přišel na to, že mívám pravidelně solný deficit. Ke své stravě tedy potřebuji přidávat ještě kvalitní přírodní sůl.
Pokud se u vás už projevují příznaky zvýšeného krevního tlaku, nepřidávejte přírodní sůl do vaší stravy, aniž byste se napřed nepostarali, aby v ní nebyla rafinovaná sůl. Proberte si tuto problematiku s vaším naturopatickým lékařem. Pokud je ovšem váš krevní tlak v normálu, pak přidávání přírodní soli do vaší stravy může být všeobecně považováno za naprosto bezpečné.
Každý den pijte míchané nápoje z čerstvých surovin
A zde je poslední položka, kterou byste měli přidat ke své stravě, abyste zlepšili své zdraví: každodenně pijte míchaný nápoj z čerstvých surovin.
A skutečně nezáleží na tom, v kterou dobu jej budete pít. Najděte si prostě nějaký způsob, jak přidat 2,5 dcl sklenici čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny k vašemu každodennímu příjmu jídla a tekutin. Já mám v oblibě to udělat dopoledne, ale vy si můžete třeba zvolit odpoledne nebo také večer. Někteří lidé tyto šťávy pijí ke snídani.
Všechny ingredience by měly být pouze čerstvé. Mezi nimi by mohly být: celer, okurky, jablka, hrušky, meloun, řepa, kapusta, brokolice, bobuloviny apod. Také můžete do nápoje přidávat přírodní sladidlo, jako je stévie.
Bude však potřeba, abyste si připravili tento nápoj sami. Tím že to provedete, dodáte k vaší stravě velké množství živých nutrientů. Už jen takové obyčejné doplnění každodenního nápoje ze živých surovin vytlačí jiné věci z vašeho jídelníčku, které jsou nezdravé. A stane se tak úplně automaticky, bez jakékoliv skutečné námahy z vaší strany.
Nedělejte však tu chybu, že budete pokládat lahvované pasterizované produkty koupené v obchodě za rovnocennou náhradu skutečných živých produktů. Kvůli pasterizaci tyto nemohou splňovat požadavky na nápoje ze živých ingrediencí. Jsou sice lepší než různé Coca-coly a Pepsi-coly, ale zdaleka ne tak dobré, jako doma připravená šťáva.
Jíst více skutečně zabírá!
Dosud jsme tedy mluvili o potřebě konzumovat více jídla pro zlepšení vašeho zdraví:
- Jezte tři kusy čerstvého ovoce každý den (vždy před každým hlavním jídlem).
- Užívejte denně hrst potravinových doplňků.
- Konzumujte více celo-spektrální soli (v ideálním případě jako náhradu za rafinovanou sůl).
- Pijte denně šťávu z čerstvého ovoce a zeleniny.
A mějte na paměti, že během toho všeho není potřeba myslet na to, čemu se vyhýbat. Místo toho se budete zaměřovat na to, co PŘIDAT k vaší stravě! Jezte všechno, nač jste normálně zvyklí; a prostě jen přidejte výše vyjmenované kroky do vašeho každodenního stravování.
Poté, co to uděláte, zaznamenáte významné změny ve svém zdraví – i kdyby zbytek vaší stravy nebyl zrovna nejlepší na světě.
Víte, ono totiž není potřeba se zaměřit na věci, které byste neměli konzumovat. Místo toho můžete významně snížit svou stresovou zátěž a prožívat větší radost ze života – jen prostým přidáním dalších věcí k vaší běžné stravě a nechat na vaší tělesné biologii, aby je dobře zužitkovala. Zaměřte se hlavně na to, co přidáváte!
Tento přístup ke zdraví je diametrálně odlišný od toho, co by od vás běžně vyžadoval přísnější dietní režim, který ale účinkuje jen na některé lidi – nikoliv na většinu z nás. Většina lidí bude stále setrvávat u stravování v restauracích nebo se občas zastavovat u rychlého občerstvení nebo v průběhu dne do sebe hodí nějaké průmyslově zpracované jídlo. Přístup, který jsem tu načrtl, dává všem takovým lidem účinný a výhodný způsob výživy, který nahrazuje mnoho nevhodných jídel něčím mnohem lepším.
Sám jsem zjistil, že tento přístup účinkuje dokonce i u velmi zaneprázdněných lidí, kteří bývají pod velkým stresem a nemívají čas myslet na všechny detaily, kterým jídlům a ingrediencím se vyhýbat. Všechno, co je třeba si pamatovat, jsou čtyři věci pro každý den:
- Tři kusy čerstvého ovoce
- Hrst potravinových doplňků
- Přírodní sůl se stopovými prvky
- Čerstvá šťáva z ovoce a zeleniny