Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Hummus, cizrnový hladký krém, nás nepřestává bavit. Má v sobě jakési kouzlo. Tentokrát jsme ho pro vás připravili s pita chlebem, se kterým se tradičně podává.
Ingredience
- 2 plechovky cizrny
- 70 g světlé sezamové pasty tahini
- 3 stroužky česneku
- šťáva ze dvou biocitronů
- 1 lžička římského kmínu
- 4 lžíce loupaného konopného semínka
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- 270 g hladké pšeničné mouky – na pitu
- 80 g špaldové mouky jemně mleté – na pitu
- 240 ml vlažné vody – na pitu
- 1 lžíce olivového oleje – na pitu
- 2 lžičky instantního droždí – na pitu – na pitu
- 1 lžička cukru – na pitu
- 1 lžička soli – na pitu
Jak na to?
- Do mixéru dejte cizrnu a nálev z jedné plechovky, pastu tahini, česnek, citronovou šťávu, římský kmín, polovinu konopného semínka, sůl a pepř. Rozmixujte dohladka.
- Rozdělte na talíře, zakápněte olivovým olejem a posypte zbylým konopným semínkem. Podávejte s pita chlebem.
- Do mísy robota dejte obě mouky, přidejte sůl, droždí a promíchejte.
- Do mísy robota dejte obě mouky, přidejte sůl, droždí a promíchejte.
- Hotové těsto zakryjte a nechte 90 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, každý díl vyválejte na placku o průměru 10 cm, jemně pomoučněte moukou, zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
- Rozehřejte litinovou nebo nerezovou pánev, opatrně položte placku a pečte, dokud se na povrchu neobjeví bubliny, trvá to asi 3 minuty. Poté otočte, počkejte, až se pita nafoukne, a pečte další 2 minuty.