Houbová polévka s pohankou

cm houbova polevka s pohankou

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Rychlá, chutná, jednoduchá, veganská, bezlepková, sytá, co víc si u polévky přát. A když přidáte luštěninové placičky, máte perfektní a plnohodnotný oběd nebo večeři.

5 porcí 40 minut
Potřebujeme:

Postup:

  1. Houby namočte na 15 minut do horké vody.
  2. Na oleji a tuku osmahněte nakrájenou cibuli. Po zhnědnutí přidejte mrkev nakrájenou na kostky a kmín. Osmahněte.
  3. Přidejte zeleninový bujon a houby i s vodou, ve které se máčely. Dolijte vodou do 1,5 litru, přiveďte k varu a vařte cca 20 minut.
  4. Přidejte pohanku lámanku, nasekanou šalvěj, část petrželky a ocet, vařte 5 minut a odstavte. Přidejte tamari a cukr a podle potřeby ještě dosolte. Polévku částečně rozmixujte ponorným mixérem.
  5. Na talíři ozdobte petrželkou. Pro zjemnění můžete servírovat s rostlinnou smetanou.
  6. Podávejte s pečivem nebo s placičkami.

Tipy

*Rychlé placičky – směs na cizrnové placky od Extrudo smíchejte s rostlinným nápojem nebo kravským mlékem a osmažte; cizrna dodá spoustu kvalitních bílkovin.

*Luxusní placičky – naše bramboráčky se žlutým hrachem: uvařte 100 g žlutého hrachu, poté nechte trochu proschnout a rozemelte, přidejte k němu 500 g oloupaných syrových brambor nastrouhaných najemno i se šťávou, kterou pustily, dál přidejte 2 bio vajíčka a 60 g slunečnicových semínek; ochuťte 2 lžícemi tamari, 2 lžícemi lahůdkového droždí, 4 lžičkami sušené majoránky, 3 stroužky česneku a 1/2 lžičkou soli, osmažte dozlatova.

Houbová polévka s pohankou