
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tato polévka je nejen rychlá a jednoduchá na přípravu, ale také plná chutí a výživných ingrediencí. Přidáte-li k ní luštěninové placičky, získáte plnohodnotný oběd nebo večeři. Zkuste s námi jednoduchý a zdravý recept!
5 porcí | 40 minut
Ingredience:
- 50 g sušených hub
- 2 cibule
- 2 lžíce tuku
- 1 lžíce slunečnicového nebo jiného oleje
- 1 mrkev
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce zeleninového bujonu (BIO) nebo prémiový sušený vývar
- 80 g pohanky lámanky
- Hrst čerstvé šalvěje
- Hrst čerstvé petrželky
- 1 lžíce octa
- 4 lžíce sójové omáčky tamari
- 1 lžíce třtinového cukru
- Mořská sůl podle chuti
Postup:
- Příprava hub: Sušené houby namočte na 15 minut do horké vody.
- Smažení základu: Na směsi oleje a tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a kmín, krátce osmahněte.
- Vaření základu: Přidejte zeleninový bujon, houby i s vodou, ve které se máčely. Dolijte vodou do celkového objemu 1,5 litru, přiveďte k varu a vařte přibližně 20 minut.
- Přidání pohanky a bylinek: Vsypte pohanku lámanku, nasekanou šalvěj, část petrželky a přidejte ocet. Vařte dalších 5 minut, poté odstavte.
- Dochucení a rozmixování: Vmíchejte sójovou omáčku tamari a třtinový cukr. Podle potřeby dosolte. Polévku částečně rozmixujte ponorným mixérem pro krémovější konzistenci.
- Servírování: Na talíři ozdobte zbylou petrželkou. Pro jemnější chuť můžete přidat rostlinnou smetanu. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s domácími placičkami.
Recept na hrachové placičky k polévce:
Luxusní bramboráčky se žlutým hrachem:
- Uvařte 100 g žlutého hrachu, nechte jej proschnout a rozemelte.
- Přidejte 500 g jemně nastrouhaných syrových brambor včetně šťávy.
- Vmíchejte 2 bio vajíčka, 60 g slunečnicových semínek, 2 lžíce tamari, 2 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžičky sušené majoránky, 3 prolisované stroužky česneku a 1/2 lžičky soli.
- Smažte dozlatova na středním plameni.
Tento recept je skvělým tipem na snadnou a výživnou veganskou variantu, kterou si zamiluje celá rodina. Dobrou chuť!