Recept: Houbová polévka s pohankou a hrachovými plackami

houbova polevka recept

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tato polévka je nejen rychlá a jednoduchá na přípravu, ale také plná chutí a výživných ingrediencí. Přidáte-li k ní luštěninové placičky, získáte plnohodnotný oběd nebo večeři. Zkuste s námi jednoduchý a zdravý recept!

5 porcí | 40 minut

Ingredience:

  • 50 g sušených hub
  • 2 cibule
  • 2 lžíce tuku
  • 1 lžíce slunečnicového nebo jiného oleje
  • 1 mrkev
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce zeleninového bujonu (BIO) nebo prémiový sušený vývar
  • 80 g pohanky lámanky
  • Hrst čerstvé šalvěje
  • Hrst čerstvé petrželky
  • 1 lžíce octa
  • 4 lžíce sójové omáčky tamari
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • Mořská sůl podle chuti

Postup:

  1. Příprava hub: Sušené houby namočte na 15 minut do horké vody.
  2. Smažení základu: Na směsi oleje a tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a kmín, krátce osmahněte.
  3. Vaření základu: Přidejte zeleninový bujon, houby i s vodou, ve které se máčely. Dolijte vodou do celkového objemu 1,5 litru, přiveďte k varu a vařte přibližně 20 minut.
  4. Přidání pohanky a bylinek: Vsypte pohanku lámanku, nasekanou šalvěj, část petrželky a přidejte ocet. Vařte dalších 5 minut, poté odstavte.
  5. Dochucení a rozmixování: Vmíchejte sójovou omáčku tamari a třtinový cukr. Podle potřeby dosolte. Polévku částečně rozmixujte ponorným mixérem pro krémovější konzistenci.
  6. Servírování: Na talíři ozdobte zbylou petrželkou. Pro jemnější chuť můžete přidat rostlinnou smetanu. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s domácími placičkami.

Recept na hrachové placičky k polévce:

Luxusní bramboráčky se žlutým hrachem:

  • Uvařte 100 g žlutého hrachu, nechte jej proschnout a rozemelte.
  • Přidejte 500 g jemně nastrouhaných syrových brambor včetně šťávy.
  • Vmíchejte 2 bio vajíčka, 60 g slunečnicových semínek, 2 lžíce tamari, 2 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžičky sušené majoránky, 3 prolisované stroužky česneku a 1/2 lžičky soli.
  • Smažte dozlatova na středním plameni.

Tento recept je skvělým tipem na snadnou a výživnou veganskou variantu, kterou si zamiluje celá rodina. Dobrou chuť!