Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Léto a grilování k sobě neodmyslitelně patří. Letní vaření je krásné hlavně tím, že připravujeme pokrmy venku v přírodě na grilu či ve woku. Právě v letním období využijme velikou nabídku čerstvých regionálních potravin, které si můžeme snadno, rychle a velmi chutně tepelně upravit třeba na grilu. Ale i při grilování bychom měli znát několik zásad, aby náš pokrm byl jak dobrý, tak i zdravý. Proto si vyjmenujme několik velmi důležitých pravidel při grilování.
ZÁSADY ZDRAVÉHO GRILOVÁNÍ
-
- Při grilování na otevřeném ohni nesmí olej kapat do ohně z důvodů vzniku nebezpečných rakovinotvorných benzpyrénů, které se v podobě kouře dostávají zpět do grilovaného masa. Kapání olejů a tuků z masa do ohně je možné zabránit používáním alobalu nebo alobalových grilovacích vaniček.
-
- Spálená místa na ogrilovaném kusu raději okrájejte, obsahují totiž nebezpečně vysoké procento volných radikálů, původců rakovinného bujení.
-
- Nekupujte hotová marinovaná masa. Ztrácíte tím kontrolu nad druhem použitých olejů a grilovacího koření. A také použité maso na marinování nemusí být zrovna nejčerstvější!
-
- Marinujte doma a kvalitně s použitím olivového oleje extra panenského, sojové omáčky Tamari, čerstvých bylinek a čistého koření bez glutamátových solí a ztužených tuků. Vedle Tamari omáčky používejte na solení kvalitní nerafinovanou mořskou nebo himalájskou růžovou sůl.
-
- Grilovací omáčky z marketů nejsou určitě to pravé pro vysoký obsah průmyslově upravené tučné majonézy, syntetických ochucovadel, cukrů, škrobů, konzervantů a v neposlední řadě i ztužených tuků. Vsaďte na domácí grilovací omáčky poctivě připravené ze základních zdravých surovin. Těmi je např. BIO zakysaná smetana bez přidaných škrobů, bílý BIO jogurt nejlépe s bifidoflorou, čerstvý barevný pepř z mlýnku, olivový extra panenský olej, čerstvé bylinky a letní zelenina.
-
- Jestliže grilujete červené maso, konzumujte k němu hojně rajčata, česnek a kvalitní dijonské hořčice. Umožníte tím kvalitní trávení bez tvorby velkého množství kancerogenních látek.
-
- Dejte přednost grilování drůbežího masa bez růstových hormonů a sladkovodních ryb a tofu.
- Ze zeleniny grilujte cuketu, lilek, papriku či brambory. Na grilu jsou hned hotové, zachovávají si spoustu důležitých živin a výborně chutnají.
No a pak že je grilování nezdravé!