Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Když dokonalé, tak dokonalé. Smoothie, které vám představíme v tomto článku, se v létech minulých stalo v jednom moravském městě takřka legendou. Zákazníci ho milovali a vraceli se pro něj. Na internetu najdete spoustu receptů, avšak Renča z Mixie dnes Celostní medicíně prozradila přímo své know-how z praxe: mezi lidmi nejoblíbenější smoothíčko, které je zároveň velmi jednoduché připravit a zvládne to doma každý. Renču z Mixie ze stránek Celostní medicíny již znáte, zde a zde si můžete připomenout její sérii o imunitě.
Renata má v gastronomii přes dvanáct let zkušeností, léta s manželem Mojmou vedli fresh bar MIXIE. Jsou to pro ni hezké vzpomínky – řekla si, proč se teď o to, co fungovalo, nepodělit: „Vymýšlet recepty tak, aby se zákazníci vraceli a chtěli další, to už byl oříšek. Naštěstí jsem si postupem let vypracovala fantazii natolik, až jsme ho společně s Mojmou rozlouskli. Byť nás každé šperkování k dokonalosti jednotlivých receptů stálo mnoho úsilí, surovin i přeplněných břich od dojídání neúspěšných pokusů, stály výsledky za to, a právě Silná imunita patří mezi naše nejpovedenější.
Silná imunita vznikla v září 2017 a zákazníkům jsme ji nabídli o pár měsíců později – celou tu dobu jsme ji vymazlovali k dokonalosti. Lahodný výsledek překvapil nejen nás, ale i naše zákazníky, kteří se pro ni nejen vraceli, ale dokonce o ní bylo nejvíc storieček a zmínek na internetu.“
Smooxie Silná imunita
Proč byla Silná imunita tak oblíbená? „Krom unikátní chuti také proto, že se po ní zákazníci cítili skvěle a také zdravěji. Možná to byl placebo efekt, možná prostě „jen“ fungovala příroda, podstatné však je, že si teď naši Silnou imunitu můžete připravit v pohodlí své kuchyně a zajistit tak sobě i své rodině v tomto podzimním období plno vitamínů!“ vysvětluje Renata.
Vyzkoušejte a zažijte moc přírody na vlastní kůži – potřebujete mixér a bud klasický citrusovač nebo šnekový odšťavňovač:
Jaké suroviny budete potřebovat + správný postup
300ml 400ml 500ml
ŠŤÁVA POMERANČ* 400 g 540 g 670 g
MRKEV 40 g 50 g 60 g
JABLKO 90 g 120 g 150 g
CITRON 30 g 40 g 50 g
ZÁZVOR ČERSTVÝ 3 g 4 g 5 g
KAYENSKÝ PEPŘ – dobrovolný špetka ČL čtvrt ČL čtvrt
* Pomeranče jsou uvedené jako jediné v hrubé váze, ostatní v čisté!
POSTUP:
1.) Pomeranče řádně omyjte, oloupejte a odšťavněte nebo vylisujte na citrusovači.
2.) Mezitím, co se odšťavňují (nebo po citrusování) si do mixovací nádoby vložte zbytek ingrediencí (jablko, mrkev, zázvor a citron)
3.) Kdo má náběh na nachlazení či jen rád pikantní, přidejte kayenský pepř – DĚTEM ZKOUŠEJTE ZPOČÁTKU MAXIMÁLNĚ NA ŠPIČKU NOŽE!
4.) Přilijte k ingrediencím šťávu z pomeranče, zakápněte panenským olejem** a rozmixujte do hladka.
Podávejte nejlépe do skla – v domácím prostředí klidně krýglu nebo zavařovačky.
** Oleje zde dejte opravdu jen kapičku, aby neovlivnil chuť! Příklady panenských olejů: olivový, slunečnicový, seznamový, dýňový, makový…
Pamatujte: 300 ml smooxie byste měli „jíst“ ideálně 15 minut, aby se vám dobře a správně trávilo – každé sousto tedy několikrát poválejte na jazyku!
Webová stránka Renaty Šťastné: www.mixie.cz
Jiří Hamerský