Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Je léto, doba dovolených a řada z nás se chystá na dovolenou do exotických krajů. Jednou z obvyklých chyb dovolenkových bývá nerozumná konzumace různých pokrmů nabízených místní kuchyní.
Nerozumnost má v lepším případě za následek nevolnost a poruchu trávení, v horším případě průjem (například známá “kletba faraonů” v Egyptě). Čím je to způsobeno a na co si je nutno dát pozor? Nebezpečí ohrožující náš žaludeční trakt můžeme rozdělit do tří skupin – prostá dietní chyba, zkažené jídlo (tzv. otrava jídlem) či infekce obsažená v jídle.
Dietní chybě se vyhne málokdo, všichni touží si sebou odnést gastronomický zážitek z dovolené (často i takový, o který nestáli). Nemusí se jednat ani o jídlo zkažené či obsahující infekci, ale příliš neobvyklé jídlo, kterému nejsme přivyklí – například může být silně kořeněné. V takovém případě je dobré užít buď adsorpční uhlí (dříve také nesprávně označované jako živočišné), které některé dráždivé látky může vstřebat na svůj povrch nebo některé přípravky podporující trávení, jako žaludeční kapky nebo čaj z bylin, obsahujících hořčiny a podporující trávení. Pokud je průjem způsoben otravou jídlem, je nejlepší co nejdříve (čas je důležitý!) podat co nejdříve maximální možnou dávku adsorpčního uhlí! Pokud je to možné, je dobré co nejdříve vyvolat dávení, aby se nemocný ještě zbavil alespoň části otráveného jídla. Pak už je nezbytné zavolat lékaře. Zejména zákeřný klobásový jed, botulotoxin, který může obsahovat vadné konzervy s masem (často se pozná podle vybouleného víčka konzervy), ve kterých se rozmnoží nebezpečné bakterie. Tato otrava může končit i smrtí, pokud nedojde k rychlému zásahu lékaře. K příznakům otravy botulotoxinem patří bolesti hlavy, svalová slabost, rozostřené vidění, obrna, nevolnost, sucho v ústech, obtíže s dýcháním nebo potíže s močením. Tyto příznaky se mohou objevit 12 až 36 hodin po konzumaci zkaženého jídla a následky mohou být osudné.
Existuje ale i více bakterií a toxinů, které mohou ohrozit vaše zdraví a někdy i život. Tyto mikroorganismy se rozmnoží ve špatně tepelně upraveném či skladovaném jídle. Svoji roli samozřejmě hraje i dodržení hygieny při přípravě jídla. Podle původu se dá také určit, jaké orgány může otrava napadnout. Mnoho potravinových otrav postihuje střeva, ale otrava z hub nebo ryb útočí na nervový systém a to je nebezpečnější. Organismu je třeba pomoci co nejdříve. Je třeba vyvolat zvracení, urychlit vyprazdňování i pomocí projímadel a podávat adsorpční uhlí. Důležitý je klid nemocného, dostatečný příjem tekutin a samozřejmě co nejdříve přivolaná lékařská pomoc. Je třeba zdůraznit, že v případě otravy jídla se nesmí podávat léky proti průjmu, ale naopak je třeba, aby se nemocný co nejdříve vyprázdnil “horem i dolem”! Také se nesmí užívat léky proti žaludeční kyselosti (antacida), protože žaludeční kyselina může likvidovat některé druhy mikroorganismů.
Třetím, také velmi častým druhem, je infekce v jídle, například známá salmonelóza. Zde hraje velmi důležitou roli prevence, která spočívá v opatrnosti ve výběru jídla, zejména v exotických krajích. Je třeba pít pouze balenou vodu, nikoliv vodu z kohoutku. Důležité je i vyhýbat se ledu v nápojích či zmrzlině. Zdrojem infekce bývá často syrová zelenina a ovoce. Může se blýskat jako nová, ale je třeba mít zapotřebí na mysli, že byla umyta tou podezřelou vodou z kohoutku. V tomto případě někdy lékaři preventivně předepisují léky proti průjmu na cestu (Ercefuryl), které působí proti zdroji infekce. Můžete si sebou vzít i volně prodejné léky proti průjmu, ale také živočišné uhlí. Z přírodních přípravků, které lze použít u průjmu, lze doporučit cats claw. Vždy je třeba doplňovat tekutiny, popřípadě i ionty.
Po ukončení průjmu je třeba užívat probiotika – laktobacily na úpravu střevní mikroflóry. Také je třeba dodržovat vhodnou dietu. Při dietě se první den doporučuje nejíst vůbec, pitný režim musí být naopak výrazný (čistá voda a bylinné čaje). Druhý den je možno jíst suché pečivo, třetí den také rýži. Čtvrtý a pátý den se doporučuje kuřecí vývar. Z ovoce je možné jíst banány a jablko a ze zeleniny brambory a mrkev. Šestý a sedmý den pacient už může jíst běžnou stravu, bez sladkých, tučných a mléčných jídel a čokolády.
Na závěr upozornění – pokud má nemocný horečku vyšší než 39 stupňů Celsia a průjem trvá déle než dva až tři dny, organismus se maximálně vyčerpá, oslabí, pacient začne pociťovat závratě nebo problémy s pulsem. To vše je znamení, že organismus už neumí s infekcí bojovat a nemocný potřebuje intravenózně tekutiny nebo antibiotika a to vše pod dohledem lékaře!