Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Chronické záněty střev mají častou příčinu v intoxikaci střevní stěny. Běžným a přitom podceňovaným zdrojem těchto intoxikací jsou kyselé purinové metabolity, které se zvýšenou měrou v těle uvolňují při trávení všech druhů masa včetně ryb. Metabolismus člověka totiž vůbec neodpovídá celospolečenskému omylu, že člověk má být „všežravec“ konzumující i maso. Podrobnosti najdete v tomto velmi zajímavém článku: Srovnávací anatomie. Platí to i pro maso z těch nejvíce bio – odchovaných a košer zabíjených zvířátek.
Dokonce i široce propagované mořské ryby jsou mnohem toxičtější, než jsou ochotni připustit i mnozí odborníci na výživu – viz tento článek: Ryby pro zdraví?
Někteří lidé dokáží metabolity z masa vyloučit relativně snadněji. U ostatních lidí (aniž by to tušili) je jejich organismus dobře vybaven pouze k přijímání vegetariánské stravy. Mnohem snadněji pak u nich dochází k tomu, že se v těle hromadí purinové metabolity. Nejznámější je kyselina močová, ale není jedinou toxickou zplodinou, která vzniká v těle lidí, konzumujících mrtvoly zvířat. Druhou skupinou toxinů souvisejících i se zdánlivě kvalitní masitou stravou jsou tzv. mrtvolné jedy, které bývají částečně obsažené již v samotné surovině, ale především vznikají přímo ve střevech účinkem hnilobných bakterií. Hnilobné bakterie jsou navíc zdrojem nebezpečných endotoxinů. V lidských střevech se hnilobné bakterie začnou vyskytovat v mnohem větší míře, pokud v jeho obsahu začne chybět rozkládající se maso. Každý vegetarián si rád vzpomene, na výrazný úbytek hnilobného zápachu stolice v momentu, kdy přestal jíst maso. Nehledě na jiné zdravotní zisky z přechodu na vegetariánský životní styl.
Pokud se chce klient natrvalo zbavit jednak svých současných střevních potíží i onemocnění jiných orgánů, které zákonitě přijdou, pokud nejsou z jídelníčku natrvalo odstraněny všechny individuálně netolerované potraviny, je na to jen jediný recept. Měl by začít předsevzetím – už nikdy žádné maso, ryby a pro jistotu ani žádná samostatně konzumovaná vajíčka. Později v dalších krocích eventuálně odstranit z jídelníčku i jiná jídla, u který si klient opakovanými pokusy s jídelníčkem ověřil, že jeho trávicímu traktu nedělají dobře.
Citlivější genetická výbava pro příjem potravy bývá samozřejmě dědičná. U každého, kdo se narodil v takto geneticky disponovaném rodu, se může toxický vliv konzumace masa projevovat navenek zcela jinou nemocí – podle toho, kam v těle se toxiny ukládají, a podle toho, jakým způsobem na ně tělo reaguje. Výsledkem výše uvedených intoxikací pak může být nejen pestrá škála různých chronických střevních onemocnění, nevyjímaje ty nejzávažnější, jako je Crohnova choroba či rakovina střev. Další časté nemoci v takovémto rodu mohou být různé artrózy a artritidy (včetně velmi bolestivé Bechtěrevovy choroby) a celá řada různých kožních onemocnění.
V této souvislosti je dobré připomenout, že v pozdních odpoledních a hlavně večerních hodinách není dobré konzumovat žádné větší významné zdroje bílkovin.To platí i v případě, kdy už se člověk stane natrvalo například laktovegetariánem (jímž je i autor článku). Ani pak není dobré v této době konzumovat jindy dobře přijímané fermentované mléčné bílkoviny. Snadno si to ověří každý, kdo trpí na stíny či kruhy pod očima – pokud si večer dáte bílkovinnou stravu, všimněte si druhý den, že při ranním vstávání budete mít o něco nápadnější nežádoucí pospánkový „make up“ v oblasti dolních víček.
Důležité je vědět, že výše uvedené intoxikace dusíkatými metabolity souvisí i s chronickým překyselováním celého organismu. Doporučuji měřit si pH moči opakovaně v průběhu dne a hodnoty si zapisovat (třeba do tabulky v Excelu). Výsledné hodnoty můžete s námi prokonzultovat v naší internetové poradně. Další informace najdete v tomto článku: Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Pokud vás už nebaví nechat si své střevní problémy donekonečna „léčit“ v oficiální medicíně a konečně se rozhodnete si svá nemocná střeva raději sami UZDRAVIT zásadní změnou jídelníčku, pak k rychlejší detoxikaci a tím i na rychlejší ústup potíží lze použít různé přírodní produkty, například vilcacora cat’s claw, šťáva z aloe.
Nezbytná je dostatečná hydratace – nejméně dva litry tekutin denně. V ideálním případě doporučuji brát oba produkty současně a dlouhodobě.
V souvislosti s přírodními produkty je dobré připomenout, že také mnohé kuchyňské koření má zdravotně prospěšné účinky na lidské střevo – nejznámější je v tomto ohledu přírodní antioxidant kurkumin, u nějž současný výzkum potvrzuje dokonce i protirakovinný účinek. Blahodárným vlivem (nejen na střeva) se vyznačuje také dobromysl neboli oregáno (s mohutným protibakteriálním a protiplísňovým účinkem), hřebíček či kmín.
Znovu připomínám – smyslem tohoto článku je pokusit se vysvětlit, že neexistují nějaké zázračné přírodní produkty nebo postupy, které klientovi umožní skutečně si uzdravit svá chronicky nemocná střeva a přitom si ponechat dál svůj sebezničující jídelníček. Příklad ze života – asi skoro nikdo s chronickým zánětem střev vzniklým z nesnášenlivostí lepku nebude hledat léčbu, která by mu umožnila bez zdravotních následků dál konzumovat nepatřičné potraviny.
Ale na druhou stranu je nutno říci, že kombinací změny PSYCHIKY (té především!!!)
+ změny jídelníčku a celého životního stylu s dobře vybranými přírodními produkty se dají odstranit i oficiální medicínou „nevyléčitelné“ choroby. Bohužel u velkého procenta jiných klientů s nemocnými střevy to funguje přesně opačně – jí to, co je dál a dál ničí, a nejsou ochotni hledat příčinu své nemoci na svém talíři. Zvláště když je tzv. „odborníky“ z chemické medicíny ubezpečován v tom, že jeho nemoc není na jídelníčku nikterak závislá. A speciálně vegetariánství je velkou částí oficiálních (rozuměj „chemických“) lékařů stále nejen podceňováno, ale i velmi snaživě kritizováno. To, že mezi dobře zavedenými vegetariány těžko najdete někoho s Crohnovou chorobou či jiným závažným onemocněním střev, nechává tyto „odborníky“ v klidu.
Každému novému zájemci o vegetariánství doporučuji nebát se této životní změny, pokud bude studovat, konzultovat a především stále zkoušet, co vašemu tělu prospívá ne na základě toho, co si váš rozum myslí, ale na základě toho, co vám vaše tělo skutečně ohlašuje svými interoreceptory. Například velmi častou chybou vegetariánství může být nerovnováha mezi jinovými a jangovými potravinami, ale o tom zase v nějakém jiném článku.