Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Které potraviny máme omezovat a naopak do jídelníčku zařazovat při zvýšené hodnotě cholesterolu.
Doporučená hodnota:
Celkový cholesterol méně jak 5 mmol/l
LDL – špatný cholesterol méně jak 3 mmol/l
HDL – dobrý cholesterol více jak 1 mmol/l
Omezovat:
- bílé pečivo, sladké pečivo
- slazené cereálie (musli, tyčinky)
- smažené brambory, hranolky, krokety
- vaječné těstoviny
- slazené kompoty a ovocné výrobky
- tučné maso, vnitřnosti, uzeniny, paštiky
- rybí saláty s majonézou
- vaječný žloutek a pokrmy z něj, majonézy
- plnotučné mléko, tučné jogurty, smetana
- tučné sýry, šlehačka
- máslo, sádlo, škvarky, slanina
- ztužené fritovací tuky, majonéza
- slazené nealkoholické nápoje
- ovocné džusy s přídavkem cukru
- častá konzumace alkoholu (destiláty)
- zahuštěné a smetanové polévky
- instantní pokrmy, párky v rohlíku
- hamburgery, chlebíčky s majonézou
- dorty, bonbóny, sušenky, tyčinky, koláče
- zmrzlina, cukr ovocná zmrzlina
- sůl, kořenící směsi
Zařazovat:
- celozrnný chléb, tmavé pečivo
- cereálie bez přídavku cukru
- brambory vařené (event. ve slupce)
- celozrné, bezvaječné těstoviny
- čerstvá zelenina a ovoce
- libové maso, drůbež, ryby
- rybí saláty bez majonézy, ve vlastní šťávě
- vaječné bílky
- odstředěné nebo polotučné mléko
- sýry se sníženým obsahem tuku
- rostlinné tuky, oleje
- rostlinné oleje vhodné pro fritování
- nízkotučné dressingy
- neslazené stolní a minerální vody
- nápoje bez cukru, štávy z ovoce a zeleniny
- nealkoholické pivo
- čiré vývary doplněné zeleninou, masem…
- zeleninové, těstovinové a luštěninové saláty
- med, želé s nízkým obsahem cukru
- puding z odstřed. mléka
- česnek, bylinky a jednoduché koření