Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Zelená řasa Chlorella pyrenoidosa patří k nejvíce oblíbeným přípravkům na trhu s doplňky stravy. Patří do stejnojmenné čeledi Chlorellaceae. Obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek.
Účinek a obsahové látky chlorelly
Významnou látkou je tzv. růstový faktor, známý pod anglickou zkratkou CGF (Chlorella Growth Factor). Tato látka v chlorelle vzniká při fotosyntéze a stimuluje regeneraci tkání. Důležité je ovšem zmínit, že se jedná o komplex látek s širokospektrým účinkem (obsahuje aminokyseliny, glykoproteiny, polyamidy, peptidy, některé vitamíny, minerální látky a stopové prvky). Růstový faktor podporuje růst střevní mikroflóry a zlepšuje resorpci (vstřebatelnost) živin. Důležité je také, že podporuje vylučování toxinů z těla. Dále obsahuje velké množství aminokyselin (možno zmínit arginin, lysin, methionin či tryptofan), rostlinná barviva chlorofyl (zelené) a xantofyl (žlutavé), chlorellin (dokáže potlačit průběh infekce, je označován jako přírodní antibiotikum), vitamíny (A, skupiny B, C, E), minerální látky a stopové prvky (selen, železo, jód, vápník, hořčík, draslík, chrom) a v neposlední řadě také vlákninu, která hraje důležitou roli v odstraňování těžkých kovů z našeho těla.
Těžké kovy se díky rozvoji moderní techniky staly, bohužel, součástí životního prostředí a proti naší vůli se kumulují v našem organismu. K nejvíce se vyskytujícím patří zejména kadmium (Cd), rtuť (Hg), měď (Cu), uran (U) a olovo (Pb).
Chlorella, díky vláknině (obsažené v podpůrných pletivech), může pomoci odstranit tyto nežádoucí vetřelce z našeho těla. Vláknina obsažená v této řase se jmenuje sporollein. Obsah vlákniny se ovšem může lišit v jednotlivých vzorcích chlorelly – záleží na druhu a stáří rostliny, i na rostlinném orgánu, ze kterého byla získána.
Vláknina obecně hraje klíčovou roli při vytváření rovnováhy mezi jednotlivými mikroorganismy osídlujícími střevní trakt. Její význam spočívá v tom, že zpomaluje vstřebávání sacharidů a tuků, zabraňuje zácpě a působí preventivně proti různým nemocem ve střevní sliznici. Ovšem také buněčná stěna řasy, díky obsahu vlákniny, na sebe ve střevní dutině naváže toxické látky, jedovaté a těžké kovy a ty jsou pak stolicí vyloučeny ven z těla a tak je sníženo nebezpečí, které pro naše tělo tyto těžké kovy znamenají. Právě díky sporolleinu je zelená řasa chlorella vhodným pomocníkem pro odstranění těžkých kovů.
Velmi pozitivní je i fakt, že právě díky této vláknině dokáže chlorella z těla vyloučit i velmi odolné hydrokarbony, které jsou součástí insekticidů, PCB-polychlorovaných bifenylů i neblaze proslulého DDT (Dichlor-Difenyl-Trichlormethylmethan), který se v minulých dobách používal k likvidaci některých infekčních onemocnění (malárie či spavé nemoci) nebo rovněž v zemědělství jako prostředek ochrany proti škůdcům.
Chlorella a vitamín C
Na závěr článku bych se rád zmínil o dotazu, který se často u chlorelly vyskytuje: „Smí se užívat s vitamínem C?“ Není to sice jednoznačně prokázané, ale některé zdroje uvádějí, že vitamín C narušuje vazby, na které chlorella váže těžké kovy. Proto se doporučuje užívat přípravky s vitamínem C (kyselina askorbová) zhruba hodinu po užití chlorelly.