Chléb se záparou

chleba e1603359988100

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zápara je obilno-semínková kaše, kterou si předem připravíte a přidáte do těsta na chléb. Ten pak bude nutričně mnohem zajímavější a jeho střídka zůstane dlouho kyprá. Náš chleba je navíc bez hnětení, vše vyřeší dlouhé kynutí. Jen budete potřebovat nádobu s poklicí vhodnou do trouby.

Ingredience

  • 100 g vody – na záparu
  • 30 g ovesných vloček – na záparu
  • 30 g pohanky kroupy – na záparu
  • 20 g slunečnicových semínek – na záparu
  • 5 g soli – na záparu
  • 185 g zápary – na těsto
  • 320 g hladké pšeničné mouky – na těsto
  • 100 g špaldové celozrnné mouky – na těsto
  • 340 g vody – na těsto
  • 5 g soli – na těsto
  • 4 g instantního droždí – na těsto
  • krupice a ovesné vločky na podsypání

Jak na to?

  1. Pohanku dejte do vody a uvařte doměkka, trvá to asi 8 minut. Přidejte zbylé suroviny na záparu, promíchejte a nechte zakryté vychladnout.
  2. Do velké mísy dejte obě mouky, sůl, droždí a promíchejte. Přidejte vodu, záparu a promíchejte – stačí, když ve směsi nebudou suchá místa s moukou. Těsto zakryjte a nechte kynout, v chladnější místnosti 12 hodin, v létě nebo v teplejší místnosti 8 hodin.
  3. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál. Přeložte nejprve horní část směrem dolů, pak levou část směrem doprava a pravou část směrem doleva. A nakonec dolní část směrem nahoru tak, že sbalíte bochník na druhou stranu. Rukou nebo stěrkou dotvarujte dokulata.
  4. Velký cedník nebo ošatku vyložte čistou utěrkou a důkladně vysypte krupicí a vločkami. Opatrně vložte těsto svárem nahoru, zakryjte a nechte kynout 60–90 minut.
  5. Do trouby vyhřáté na 250 °C (nebo 230 °C, pokud vaše trouba nezvládne víc) dejte nahřát litinový hrnec s poklicí (nebo nádobu z varného skla s víkem).
  6. Rozehřátý hrnec opatrně vyndejte na odolnou podložku, těsto překlopte na jinou podložku a z ní ho pomalu sesuňte do hrnce. Přikryjte poklicí a pečte 30 minut, poté pečte bez poklice při 230 °C asi 10–15 minut podle barvy kůrky. Chléb po upečení vyndejte z nádoby a nechte vychladnout na mřížce.

Zdroj: www.countrylife.cz