
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Zápara je obilno-semínková kaše, kterou si předem připravíte a přidáte do těsta na chléb. Ten pak bude nutričně mnohem zajímavější a jeho střídka zůstane dlouho kyprá. Náš chleba je navíc bez hnětení, vše vyřeší dlouhé kynutí. Jen budete potřebovat nádobu s poklicí vhodnou do trouby.
Ingredience
- 100 g vody – na záparu
- 30 g ovesných vloček – na záparu
- 30 g pohanky kroupy – na záparu
- 20 g slunečnicových semínek – na záparu
- 5 g soli – na záparu
- 185 g zápary – na těsto
- 320 g hladké pšeničné mouky – na těsto
- 100 g špaldové celozrnné mouky – na těsto
- 340 g vody – na těsto
- 5 g soli – na těsto
- 4 g instantního droždí – na těsto
- krupice a ovesné vločky na podsypání
Jak na to?
- Pohanku dejte do vody a uvařte doměkka, trvá to asi 8 minut. Přidejte zbylé suroviny na záparu, promíchejte a nechte zakryté vychladnout.
- Do velké mísy dejte obě mouky, sůl, droždí a promíchejte. Přidejte vodu, záparu a promíchejte – stačí, když ve směsi nebudou suchá místa s moukou. Těsto zakryjte a nechte kynout, v chladnější místnosti 12 hodin, v létě nebo v teplejší místnosti 8 hodin.
- Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál. Přeložte nejprve horní část směrem dolů, pak levou část směrem doprava a pravou část směrem doleva. A nakonec dolní část směrem nahoru tak, že sbalíte bochník na druhou stranu. Rukou nebo stěrkou dotvarujte dokulata.
- Velký cedník nebo ošatku vyložte čistou utěrkou a důkladně vysypte krupicí a vločkami. Opatrně vložte těsto svárem nahoru, zakryjte a nechte kynout 60–90 minut.
- Do trouby vyhřáté na 250 °C (nebo 230 °C, pokud vaše trouba nezvládne víc) dejte nahřát litinový hrnec s poklicí (nebo nádobu z varného skla s víkem).
- Rozehřátý hrnec opatrně vyndejte na odolnou podložku, těsto překlopte na jinou podložku a z ní ho pomalu sesuňte do hrnce. Přikryjte poklicí a pečte 30 minut, poté pečte bez poklice při 230 °C asi 10–15 minut podle barvy kůrky. Chléb po upečení vyndejte z nádoby a nechte vychladnout na mřížce.
Zdroj: www.countrylife.cz