Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Celer je velmi bohatý na chlorid sodný – sůl, která je zde v organické, tedy pro nás dobře využitelné podobě. Kdo má ještě potřebu solit, může si celer usušit (do 42° C), namlet a pak jej přidat místo soli (která ve své anorganické podobě není pro nás vhodnou potravinou). Celer posiluje funkci žaludku, působí regeneračně na obnovu krve. Je silně močopudný, proto není vhodné jej jíst ve velkém množství. Je ideální proti nachlazení – celerové silice rozpouštějí hlen, dezinfikují sliznice a zabíjejí mikroorganismy.
Celerový salát se žampiony a pepřovou kešu zálivkou
1 porce
Potřebujeme:
- 20 g dýňového semínka
- 40 g řapíkatého celeru
- 40 g celeru bulvového
- 40 g čínského zelí
- 20 g červené cibule
- 50 g avokáda
- 2 g salátu Rukola
- 10 g žampionů
Dýňová semínka namočíme cca na 4 hodiny do vody. Řapíkatý celer nakrájíme na plátky, celer nastrouháme na nudličky, čínské zelí a cibuli nakrájíme na proužky, avokádo na kostičky a žampiony na tenké plátky. Vše vrstvíme jednotlivě na talíř, přidáme kešu zálivku a posypeme dýňovým semínkem a hrubě mletým 4barevným pepřem.
Kešu zálivka
Potřebujeme:
- 10 g kešu ořechy
- 1 lžička šťávy z citronu
- 1/2 lžičky 4 barevného mletého pepře
- 20 -30 ml vody (dle potřeby, aby vznikla hustá, ale tekutá zálivka)
Všechny ingredience rozmixujeme na tekutou zálivku.