Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jednou z rostlin, která má příznivý vliv na žaludek a trávení, je Koriandr. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, působí blahodárně při bolestech břicha, křečích či nadýmání. Koriandr je rostlina používaná v mnoha kuchyních světa. Její známost sahá až do dob starého Egypta. Čerstvé lístky jsou vhodné jako koření na ryby, do masových nádivek, salátů, pomazánek, omáček a dresingů, semena mají využití ve sladkém pečení.
Čatní z máty a koriandru
Potřebujeme:
- 1/2 svazku čerstvého koriandru
- 1/2 svazku čerstvé máty
- 1 kyselé jablko
- 1 polévková lžíce šťávy z limetky nebo citronu
- 1 polévková lžíce medu nebo jiného sladidla
- 1 polévková lžíce tahini
- 3 polévkové lžíce šťávy ze zázvoru
- 2 polévkové lžíce goji (předem namočit)
- 1 polévková lžíce olivového nebo dýňového oleje
- chilli
- nerafinovaná sůl
- špetka pepře
- skořice
- 1/3 čajové lžičky kurkumy
Postup:
Všechny ingredience kromě goji vložte do mixéru. Goji přimíchejte až poté. Množství jednotlivých ingrediencí je variabilní, přizpůsobte vaší chuti. Toto čatní je vhodné jako doplněk k téměř jakémukoliv jídlu.
Přejeme vám dobrou chuť.
Další zajímavé recepty naleznete v našich zdravých kuchařkách.