Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Bezlepková dieta se při prvním pohledu může jevit jako nesmírně náročná. Z pohledu standardního stravování se může jevit dokonce až nudná a nesmírně omezující… Když se ale na ni pokusíme pohlédnout jako na VÝZVU, najednou se začnou otevírat široké obzory možností. Konvenční snaha o napodobování běžného jídelníčku je poněkud složitá a také finančně nevýhodná. Místo používání bezlepkových směsí lze používat přirozeně bezlepkové suroviny a výsledkem jsou nové variace a nové kombinace chutných jídel, které bez výhrad a navíc s chutí konzumují i členové rodiny, kteří tuto dietu dodržovat nemusí.
A o to vlastně jde. Udělat z diety nedietu. Jak? Povýšit jí na životní styl. Lidé, kteří celiakií netrpí, nejsou motivováni pídit se po nových variantách a možnostech. Ale, co taková maminka s malým celiatikem? Nebo čtyřicátník, který se rád dobře nají, a právě mu celiakii diagnostikovali? Všechny dosavadní stravovací návyky je třeba téměř ze dne na den změnit. A tak nejjednodušší cestou je snaha napodobování původního jídelníčku. To je sice na první pohled ta jednodušší cesta, ale pravdou je, že je to spíše cesta pohodlnější a taky dražší. Následně se začíná v rodině připravovat dvojí jídlo. A to už rozhodně není ani pohodlné, ani ekonomické. Co tedy s tím?
Rozhodně si to žádá komplexní přístup a zejména zájem o nová i neotřelá řešení. Knížek, kuchařek, a taky plno rad i receptů na internetu je dnes již k mání nepřeberné množství. Ale až na pár výjimek je to spíš poupravená klasika. Existují však suroviny, které sice běžně najdete v každé zdravé výživě a dokonce mnohé z nich i v běžném supermarketu, avšak většina lidí ani netuší, že existují. A pokud tuší, nemají představu, jak s nimi naložit. A nemusí to být ani nic moc exotického, jenom obyčejná staročeská pohanka, čočka a různé ořechy. Dorty a dortíky úplně bez mouky a přesto božské. A když se narušené zažívání přísnou bezlepkovou dietou utiší, lze už použít i brambory, kukuřici a rýži. A to už hranice téměř neexistují, proto lze připravovat stejné jídlo pro všechny členy rodiny, aniž by měl kdokoliv u stolu pocit omezení. Celiatik se necítí handicapovaný, zdraví členové rodiny nemají pocit, že jedí „dietně“. Původní handicap změnit ve výhodu – mnohem nápaditější a pestřejší jídelníček, než doposud. Za trochu přemýšlení to určitě stojí.
Tajemstvím dobré kuchyně je nápadité, rafinované a přitom neuvěřitelně jednoduché dochucování; různé dipy, oříškové oleje a krémy, klíčky, čatní, bylinky, koření… A hned je vaše jídlo voňavé, neodolatelně dobré, či ještě lepší. A to je smysl nového přístupu k bezlepkové stravě. Nevymezovat, neomezovat, dopřát si… Úžasné jídlo si užít společně a bez stresu. Jak řekla jedna příjemná kuchařka v televizi: Příliš mnoho dobrého může být… báječné!
Máte v rodině celiatika a rádi byste se naučili vařit zdravě, ale přitom chutně? Jednou z možností, jak se to naučit, je návštěva školy vaření CookFriend, jejíž hlavním mottem jsou bezmasá jídla a zdravá strava. Kurzy jsou připravovány tak, aby byly vhodné jak pro celiatiky, tak diabetiky a alergiky na laktózu či jiné alergeny. Neváhejte a navštivte i Vy zcela originální kurzy vaření! Praha je plná kurzů, kde Vás naučí vařit, ale na žádném z nich se nenaučíte to, co ve škole vaření CookFriend.