Bez cukru to jde snadněji

cm zena pijici dzus

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Bez sacharidů člověk žít nemůže, ale bez cukru – sacharózy ano. Evropa se s cukrem seznámila až ve středověku. Do té doby byl ten, kdo chtěl sladit, odkázán na med včel. V Egyptě byly medu přisuzovány magické vlastnosti. Připravovala se i medovina s obsahem alkoholu. V oblastech Polynésie, Číny a Indie znali cukrovou třtinu. Stébla měla při žvýkání sladkou chuť. Byla považována za cukrovinku i za afrodiziakum.

To bylo asi v letech 1000 před začátkem křesťanského letopočtu. Do podoby cukru byla třtina zpracována asi o tři století později v Indii a odtud se cukr dostal do Číny, odkud se produkt během dalších dvou tisíc let šířil na západ. Třtina k výrobě cukru pocházela ze Středomoří. Pěstování rozšířili Portugalci na Azory, Madeiru, Španělé na Kanárské ostrovy a posléze do Karibiku. Právě oni použili prvně k pěstování třtiny jako pracovní sílu otroky. Významnější množství cukru se z Karibiku do Evropy dodávalo až kolem roku 1650, s centrem nikoli v Benátkách, ale již v přístavu Amsterdam.

Právě odtud mohl pocházet cukr, kterým by bývala mohla filmová Angelika upravit chuť svých čokoládových lahůdek, k jejichž výrobě získala na 50 let licenci od samotného francouzského krále Ludvíka XIV. Části vznešeného panstva a měšťanů tenkrát hořké lahůdky s novinkou, jíž byla čokoláda, nechutnaly. Ale bylo to módní. Až do roku 1800 zajišťovala nevelká karibická oblast až 80 % světové produkce cukru. Velkým odběratelem bylo Spojené království. Cukr byl sice drahý, ale i tak činila jeho potřeba na hlavu za rok v té době asi 9 kg.

Přišly napoleonské války. Doprava zboží a cukru pro Francii byla blokována Královským námořnictvem. Napoleon se osobně zasadil o využití německého vědeckého objevu, spočívajícího v izolaci cukru z určitých odrůd řepy. Během 10 let se zrodil nový průmysl, který během dalších 5 let začal ohrožovat obchod s třtinovým cukrem a během 30 let se ztratil třtinový cukr z většiny kontinentálních trhů. A v roce 1885 předstihla produkce řepného cukru produkci ze třtiny v celosvětovém měřítku. Z luxusní komodity se cukr stal běžnou základní potravinou. Pěstování cukrové třtiny je nákladnější, vyžaduje lepší půdu a více pracovních sil než zmechanizované pěstování cukrové řepy. Zajímavé je, že hektar cukrové řepy vyprodukuje za rok dvaapůlkrát více kyslíku než jehličnatý les.

Jak je to s vlivem cukru na zdraví člověka?
Někteří lidé jej odmítají a tvrdí, že není pro výživu potřebný. Jiní jej označovali za první návykovou potravinu (a první drogu), jež vedla Evropany k zakládání kultur v tropických a subtropických oblastech pro udržování vlastních návyků. Další jej zatracovali pro viditelné spojení s prací otroků a nesvobodných lidí. Víme, že v současnosti doplácíme na dlouhodobý nerozumný příjem cukru v potravě. Může totiž pokrýt značnou část energetické potřeby, a tím zcela změnit metabolismus v organismu. Přitom dochází k omezení tvorby enzymů, které štěpí škroby a vlákninu, jež do zažívacího traktu spolu s cukrem přicházejí. Člověk závislý na potřebě bílého cukru se stává náchylným k obezitě, mívá problémy s chrupem a zubním kazem, se špatnou výživou, vytěsňováním určitých složek potravy, a tím nedostatkem vitamínů a minerálů. Cukr se může podílet na vzniku nádorů tlustého střeva. Existuje souvislost mezi vysokou spotřebou cukru a alkoholu.

Slazené nápoje a alkohol vyženou nahoru krevní cukr, který lidé s vyrovnaným jídelníčkem nepotřebují. Vysoká spotřeba cukru není známkou blahobytu. Zjednodušeně řečeno, cukr je hned po tabáku, alkoholu a drogách nejškodlivější návykovou látkou, kterou konzumuje jak bohatá, tak i chudá část lidské populace. Přitom z větší části se bez něj můžeme obejít.

https://www.celostnimedicina.cz/obrazky/xcukr11b.jpg Věřte, že cukr může zastat lepší služby např. v oblasti biotechnologií, jimiž lze získat lidem prospěšnější látky a léčiva. Zkuste to bez něj a budete překvapeni, jak snadno zmizí několik přebytečných kilogramů.

Skryté kalorie – přepočteny na kostky cukru – sacharózy v jednotlivých nápojích/jídlech

1 kostka = 4,3g = 73kJ