Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V současnosti se můžeme setkat s dalším novinkou, sirupem z agáve, který se užívá jako přirozené sladidlo. Agáve je obrovská rostlina, která se rozšířila a zplaněla v tropech a subtropech celého světa, rovněž také ve Středomoří. Má několik metrů rozvětvené vysoké květenství, které vyrůstá až po mnoha letech z růžice tlustých dužnatých listů. Indiáni si agave vysoce cenili a sirup z její dřeně používali na slazení nápojů a jídel. Je rovněž známá tím, že se z ní vyrábí národní mexický alkoholický nápoj tequila.
U sirupu z dřeně agáve se jedná o sladkou šťávu z tohoto kaktusu, která vytéká z listů po jejich naříznutí. Obsahuje velké množství fruktózy (ovocný cukr), menší množství glukózy a sacharózy. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla. Agávový sirup má nízký glykemický index (glykemický index = 30) a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Právě na rozdíl od řepného cukru (či medu), který má velmi vysoký glykemický index a glykemickou zátěž, což jsou ukazatele, které určují dopad konzumace jídla na hladinu sacharidů v krvi. Jídla, která rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, uvolňují hormon inzulin. Nadměrné množství vyloučeného inzulinu a stálá vysoká hladina cukrů v krvi má spojitost s poruchami metabolismu. To se týká zejména diabetu druhého stupně, nadváhy a obezity, zvýšeného množství tuků v krvi (triglyceridy a cholesterol) a hypertenze.
Přestože glykemický index 30 je velmi nízký, není agave zcela prostá cukru. Proto je nutné individuálně zvážit, jaké množství používat. Například u velmi těžkých diabetiků je na místě střídmost a případně se poradit s lékařem.
Je důležité poznamenat, že agávový sirup se používá se v polovičním množství než med (je dvojnásobně sladší). Navíc obsahuje zbytkové množství inulinu, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev. Sladicí složka inulin (složená z fruktózy) je probiotikum (podporuje zdravou střevní mikroflóru), ale nestimuluje slinivku k produkci inzulinu.
Agávový sirup obecně rovněž podporuje činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně proti usazování cholesterolu v cévách. Velmi dobře se tráví a podporuje metabolické funkce. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla. Fruktóza je sladší než řepný cukr a stejné sladkosti pokrmů dosáhneme s polovinou kalorií.