Acai – jak chutná a voní Amazonský prales

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V klikatých meandrech amazonského deštného pralesa se v ranním oparu po obvyklých nočních deštích objevují malé podlouhlé loďky. Přestože jsou obsazeny pouze jedním mužem, čára ponoru často nebezpečně atakuje hranu chatrných plavidel. Jsou totiž plná nákladu. Ve velkých proutěných koších sváží do centrálních oblastí acai – plody zdejší palmy Euterpe oleracea. Acai je s místní krajinou spojeno od nepaměti. S řekou, která přináší živiny, s půdou, která dává sílu. S místními sběrači, kteří se neohroženě vydávají do korun palem, aby z výšky až 25 metrů spouštěli trsy tmavě modrého zlata. Pracují šetrně, ale přitom rychle. Dobře vědí, že plody je nutné zpracovat čerstvé, a to nejpozději do 24 hodin, jinak rychle podléhají zkáze.

Ruční sběr a využívání plodů zde má velmi dlouhou tradici. Po generace tvořilo acai součást stravy v podobě konzumace plodů nebo nápoje získaného pomačkáním bobulí v kameninových nádobách. Často se uvádí, že právě acai je příčinou mimořádného zdraví místní populace. Od chvíle, kdy acai objevila i naše západní civilizace, víme zcela přesně, jak nesmírně cenné tyto plody jsou. Laboratorně v nich byly odhaleny významné fytonutrienty, u kterých dokáže věda zmapovat a osvětlit, na jakých principech a proč působí acai tak blahodárně na náš organismus. Mezi nejdůležitější patří velmi účinné polyfenolické antokyany, jako je například resveratrol, kyanidin, kyselina ferulová, petunidin nebo delfinidin.

ACAI A ČERVENÉ VÍNO

Dnes již bezpečně víme, že za krásné modrofialové zbarvení nejen plodů acai, ale třeba i bobulí červeného vína můžou právě antokyany. Jedná se o přírodní červené barvivo, které propůjčuje rostlinám též žádoucí blahodárné účinky. Jak každý z nás velmi dobře ví, červené víno je oceňované pro svoji schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krevním oběhu a posilovat stěny cév. Epidemiologické studie naznačují, že antokyany snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu, zlepšují a podporují elasticitu kapilár v oku, vidění za šera a v noci. Acai také obsahuje proantokyanidinové třísloviny, jako je kyselina epikatechinová, protokatechová a elagová. Je bohaté na vitaminy B, elektrolyty a stopové prvky, které jsou nezbytné při mírnění zánětu a zlepšení energetické hladiny. Pokud vám výčet uvedených fytonutrientů mnoho neříká, potom vězte, že acai má díky nim nepřeberné množství dalšího praktického využití.

ACAI A PLAVKOVÁ SEZONA

Asi nejvíce se hovoří o acai v souvislosti s bojem s přebytečnými kily. Pravdou je, že výjimečná kombinace antioxidantů, aminokyselin, nasycených mastných kyselin a dalších látek přispívá k přirozenějšímu zpracování potravy, spalování tuků a celkově energeticky vyrovnanějšímu fungování našeho těla. Velká mediální masáž však produktu spíše uškodila, protože jak asi tušíte, nikdo se bez vlastního přičinění a komplexních změn v návycích závratných kil nikdy a bez práce nezbavil. Uchopíte-li však acai jako pomocníka na cestě za svým novým já, pomůže vám nastartovat metabolismus, snižovat chuť k jídlu a dodat energii pro váš potřebný každodenní pohyb a radost ze života.

ACAI A ŽENSKÁ (MUŽSKÁ?) KRÁSA

Mnohem raději vyzdvihneme jeho účinky pro krásnou pleť. Není totiž náhodou, že extrakt z acai obsahují mnohé kosmetické výrobky. Dokážete si ale představit, o kolik více pro svou pleť uděláte, když tělu poskytnete několikanásobně vyšší množství vnitřním užitím? Acai zpomaluje známky stárnutí a tvorbu vrásek, zlepšuje a rozjasňuje vzhled pokožky a pro své protizánětlivé účinky je také vynikající na problematickou pleť s akné.

ACAI A IMUNITA

Acai obsahuje také jedinečnou polysacharidovou frakci s názvem arabinogalaktan. Tento polysacharid stimuluje aktivitu T-buněk, a tím zlepšuje boj organismu proti infekcím.

ACAI A PŘEDČASNÉ STÁRNUTÍ

Známou předností acai je schopnost zpomalovat vybrané procesy stárnutí. Ta je u acai zajištěna jednou z nejvyšších koncentrací antioxidantů v rostlinné říši. Acai dokáže efektivně odstraňovat volné radikály, a tím předcházet nebo zpomalovat projevy opotřebení jednotlivých oblastí organismu. Kůže, vlasů, zubů nebo očí… Antioxidační účinky jsou často velmi přeceňovány a jsou jim přisuzovány až zázračné výsledky. Toho bychom se nechtěli dopustit. Jisté však je, že acai dokáže dobře kompenzovat působení nežádoucích vnějších faktorů jako jsou sluneční paprsky, cigaretový kouř nebo intoxikace chemickými látkami, které urychlují náš jinak přirozený stupeň stárnutí. Možná je to atraktivní barvou, možná lákavou chutí nebo viditelnými účinky, Acai Powder patří mezi našimi zelenými potravinami k nejprodávanějším. Až budete ráno pít svou sklenici, můžete si vzpomenout na dlouhé zákruty Amazonky a rytmické dotyky pádla o její klidnou hladinu. Přináší vám totiž zdejší nejčistší esenci, navíc ve své neuvěřitelně koncentrované podobě. Každé jedno balení v sobě skrývá až 3 kilogramy bobulí. Utržených, dovezených a šetrně zpracovaných pouze pro vás.

 

ZÁZRAKY NEJEN VNITŘNĚ

Připravte si:

  • 1/2 zralého avokáda
  • 1 lžíci bílého jogurtu
  • 1 lžičku Acai Powder

Avokádo rozmačkejte vidličkou na kaši, přimíchejte jogurt a přidejte acai. Ze všech surovin vymíchejte hladkou kašičku. Naneste ji na vyčištěnou a ideálně opeelingovanou pleť, nechte působit 25–30 minut. Maska má velice osvěžující a tonizační účinky na unavenou, zašedlou a dehydrovanou pokožku. Po její aplikaci je pleť rozjasněná, vyhlazená, zesvětlená a zářivá.

ACAI DRESINK S CHIA SEMÍNKY

  • 1 lžíce Acai Powder
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička soli

Vložte všechny ingredience do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete kýžené konzistence dresinku. Chia semínka můžou být buď úplně rozmixovaná, nebo zůstat vcelku. Přelijte přes jakýkoliv zeleninový salát a voilà – můžete servírovat!