Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Ať už vaše dítko zeleninu jí či nejí, vězte, že nic není ztraceno. Přinášíme dva jednoduché tipy, jak to změnit a svou ratolest „vychovat“ žádoucím směrem. Dnešní návody pochází přímo z gastronomické praxe, od profesionálky Renaty Šťastné. Renata, kterou už ze stránek Celostní medicíny znáte, provozovala se svým manželem Mojmírem několik let v Kroměříži ovocný a zeleninový bar Mixie. Za tu dobu obsloužili tisíce spokojených zákazníků. Renata prostě ví, jak na to…
V praxi se ukazuje, že není úplně problém zelenina jako taková, jako spíš její jasné barvy. „Nedůvěra k barvě zelené a případně i červené či oranžové v jídle je nám, lidem, podle vědců vrozená. Jasné barvy totiž v přírodě varují před nebezpečím a často naznačují jedovatost,“ vysvětluje Renata.
Říká vám něco pojem „neofobie“? Také jste jí trpěli, ale už si to nejspíš nepamatujete, protože se neofobie projevuje u dětí v období mezi 18 a 24 měsíci. „Jednoduše se ten název dá přeložit jako strach z dosud neznámých potravin a v dávných dobách to bylo velice potřebné. Lidé tehdy ještě žili v těsném sepětí s přírodou a neofobie zabraňovala malým dětem trhat neznámé bobulky a chroupat listy potenciálně jedovatých keřů. Tak příroda pomohla nastavit náš lidský mozek k přežití a my jsme jako dosud nerozumné ratolesti mohli přežít i bez neustálého dozoru matky, říká Renata.
V dnešní době je však tato vychytávka přírody spíš na škodu, protože místo jedovatých keřů a plodin, jsme doma obklopeni různobarevnými dobrůtkami z obchodu a otrava hrozí snad jen v případě přemíry vysoce zpracovaných potravin. Podle Renaty je při jezení s dětmi důležité dodržovat jedno jednoduché pravidlo: „Jezte společně, a ideálně to stejné, jako jí dítě. Anebnevnucujte dítěti vodu a sami nepijte víno. Bude totiž chtít „víno“ taky a „vodou“ už ho nikdy nenadchnete. Prostě hold tu vařenou mrkev sníte taky, budete se ideálně oblizovat, a ještě uděláte něco prospěšného i pro svůj jídelníček.“
Pokud máte děti větší, vyzkoušejte následující dva osvědčené tipy:
Zelené mixování
Jak říká Renča, není lepší fígl na dětský mozek než ten, že mu spojíte zelenou barvu s lahodnou chutí. Podmínkou však je, že výslednou mixovanou dobrotu nesmí dítě vidět, dokud ji neochutná. Nejlepší je to udělat tak, že si umixujete recept níže pro sebe a dítěti dáte ochutnat (z 98 % bude chtít ochutnat znovu). Těsně před dojezením mu pak ukážete, že barva mixované dobroty byla zelená: „Stačí na to většinou jen jeden pokus, kdy poté už dítě nemá takový problém jíst zelenou barvu ani ve slané verzi (například brokolici).“
Zde je příklad receptu pro všechny maminky a jejich děti z Renčina bývalého freshbaru Mixie:
420 g sladkých jablek (nejlépe golden delicious)
100 g banánu (zralého tak akorát)
40 g baby špenátu
„Vše rozmixujte do hladka a hned pomalu jezte. Pokud máte slabší mixér, přidejte k mixování šťávu ze dvou čerstvých pomerančů. Výsledek se dá samozřejmě obměňovat (například místo špenátu dáte okurku, řapíkatý celer nebo polníček; místo banánu broskev nebo ananas, který je se špenátem velice lahodný; pokud budete nahrazovat banán, tak místo něj dejte jiného ovoce alespoň 150 g a jablek naopak jen 370 g, protože banán má jiné chuťové vlastnosti). Naše zkušenost ukázala, že nejvíce jsou zásadní jablka a obzvlášť odrůda výše psaná chutná dětem v mixovaném nejvíce. Proto nevymýšlejte již vymyšlené a směle do mixování!“ říká Renča.
Kreativita děti baví
Druhý skvělý tip od Renaty pro naučení dětí jíst zeleninu, je ukázat jim to jako hru. Stačí dětem z jídla udělat obrázek, který postupně mohou ujídat. Vůbec jim nepřijde, že tak vlastně snědli salát: „Do internetového prohlížeče nebo na YouTube zadejte SIMPLE FOOD CARVING TRICKS (nebo jiné obdobné kombinace slov) a vyjede vám spousta tipů. Směle pátrejte a hrajte si (ideálně později s dětmi).“
Webová stránka Renaty Šťastné: www.mixie.cz
Jiří Hamerský