
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Své nové bez-pšeničné dobrodružství nejlépe odstartujete, když vyčistíte police ve spíži od veškeré pšenice a výrobků, které ji obsahují. Je to opravdu nezbytné, abyste odolali pokušení jíst ty preclíky obalené v čokoládě, které jste si schraňovali, a další různé dobroty. Dokonce i ten nejmalinkatější pamlsek může rozvrátit všechno, čeho jste až dosud dosáhli. Zároveň tím minimalizujete riziko budoucích kontaktů s pšenicí, jež mohou vést k celé řadě zdravotních problémů, od gastrointestinálního stresu (nadýmání, křeče, průjem) až po bolesti kloubů, astma a dokonce emoční následky.
Potom bude nutné doplnit zásoby a nakoupit bez-pšeničné ingredience. Budete například potřebovat nové mouky, ze kterých budete připravovat sendviče, keksíky, koláčky a další zdravé, bez-pšeničné pečivo. A pokud máte vařit jídla do třiceti minut, měli byste si pro větší efektivitu pořídit i nějaké nové kuchyňské náčiní. Chce to skutečně pár „vychytá-vek“ a užitečných úprav, abyste svou dosavadní pšeničnou kuchyni přeměnili v kulinářské království, odkud budou vycházet samá báječná, zdravá, chutná a rychlá bez-pšeničná jídla.
Tato kniha poslouží jako průvodce všem, kteří chtějí ze svého života odstranit pšenici a lepek. Eliminace pšenice není jen pro pacienty trpící celiakií nebo lidi s citlivostí na lepek, nýbrž pro všechny. Je pravda, že rady a recepty předložené v této knize jsou uzpůsobeny tak, aby z nich mohly vycházet i osoby s celiakií a nesnášenlivostí lepku; na druhé straně musím zdůraznit, že tito lidé budou muset vynaložit ještě další úsilí, aby měli jistotu, že se lepku vyvarují úplně. Chcete-li zabránit nepřímé kontaminaci, musíte nakupovat výrobky, kde je na štítku výslovně uvedeno, že jsou „bezlepkové“.
Než ale přejdeme k tomu, co všechno budete potřebovat, abyste mohli vést nový život bez pšenice, napřed byste měli provést…
Úklid kuchyně
Pamatujte: Pšeničné výrobky obsahují gliadin, který degraduje v zažívacím traktu na seskupení opiátů, jež se vážou k opiátovým receptorům v mozku. Nezpůsobují euforii ani úlevu od bolesti, ale spouštějí apetýt. Když se osvobodíte od neúprosných, apetýt stimulujících účinků pšenice, častých a vtíravých myšlenek na jídlo a zvýšeného, leč zbytečného příjmu kalorií, budete na nejlepší cestě k tomu, abyste získali kontrolu nad svými nutkáními, váhou i zdravím jako takovým.
Začněte tím, že vyčistíte spížku od všech pšeničných zdrojů – chleba, muffinů, pit, rolek, sušenek, energetických tyčinek, těst a těstovin. Nezapomeňte ani na pytlíky s pšeničnou moukou: už nikdy ji nebudete potřebovat.
Po odstranění evidentních zdrojů pšenice se rozlučte také s těmi, které tak evidentní nejsou. Prostudujete štítky všech průmyslově zpracovaných potravin a zjistěte, zda na seznamu ingrediencí nefiguruje v té či oné formě pšenice.
Ukázka z knihy Život bez pšenice: 30minutová kuchařka.