Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Margaríny již dlouho patří mezi plnohodnotné potraviny běžného jídelníčku. Samotný proces jejich výroby se postupem času měnil. Základní surovinou však stále zůstávají kvalitní rostlinné oleje. Margaríny si můžete obstarat v obchodě, anebo jednoduše připravit sami doma z běžně dostupných surovin.
Z čeho vyrobit margarín?
Margarín se skládá ze dvou základních složek, a to z vody a rostlinného tuku. Nejčastěji používané oleje pro výrobu margarínu se získávají z řepky olejky či slunečnice roční. Do velmi kvalitních margarínů se přidává například i lněný olej. Když se smíchá slunečnicový a řepkový olej, získáme produkt s vyváženým výživovým složením – ideálním poměrem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. A lidskému tělu tím dodáme dvě zdraví prospěšné mastné kyseliny, které si nedokáže vyrobit samo.
Složku vody tvoří mléčné suroviny a sůl. Obě složky je třeba zahřát a důkladně za pomalého ochlazování míchat. Propojí se tak molekuly vody a oleje a vznikne konzistentní hmota – margarín. Poměr tuku a vody určuje roztíratelnost, respektive tuhost výsledného margarínu. Díky moderním technologiím je možné obsah tuku snížit až na 30 %.
Ingredience:
Dále potřebujeme: sporák, 2 misky – na přípravu a na chlazení, led, polévková lžíce, čajová lžička, metla |
Postup domácí výroby margarínu
V misce zahřejte 20 g tuku, aby se rozpustil. Přidejte 30 g (3 polévkové lžíce) rostlinného oleje a směs za stálého míchání metlou chlaďte v misce s ledem. Jakmile směs změní barvu, odstraňte mísu z ledu a přidejte 2 čajové lžičky mléka a 2 lžičky rozšlehaného žloutku. Nakonec přidejte několik kapek citronové šťávy, sůl a bylinky na dochucení. |