Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Vitamin K2 – v čem se liší od vitamínu K1
Vitamín K2 je méně známým, i když ne zcela neznámým “příbuzným” vitamínu K1. Zatímco K1 je využíván především pro srážení krve a jeho hlavním orgánem působení jsou játra, K2 hraje důležitou úlohu v metabolismu a mineralizaci kostí, buněčném růstu a v metabolismu buněk cévní stěny. V obou případech se jedná o přirozeně se vyskytující formy vitamínu K. Vitamin K1, fylochinon, je syntetizován rostlinami. Vitamin K2, menachinon, je produkován střevními bakteriemi (v tenkém střevě), které mimo něho ještě vytvářejí vitamíny B12 (cyanocobalamin) a B7 (biotin). Můžeme ho najít zejména v srdci, plicích, žaludku, ledvinách, chrupavkách a nervovém systému, a to v podstatně vyšších koncentracích než vitamin K1. Oba vitamíny K přijímáme také v potravě.
Vitamin K2 v potravě
Významným zdrojem vitamínu K2 jsou japonské vařené boby Natto fermentované bakteriemi Bacillus subtilis (známe je z některých doplňků stravy obsahujících probiotika). Výsledný produkt obsahuje enzym nattokinázu, který snižuje srážení krve. Proto ho nesmí konzumovat lidé trpící poruchou srážlivosti krve (nejčastěji u ní lékaři předepisují lék Warfarin). Nattó je jedním z nejspecifičtějších pokrmů japonské kuchyně. Jeho charakteristická vůně a konzistence mohou být odpuzující pro lidi, kteří ho neznají.
Vitamin K2 v podstatně menší míře obsahují také další fermentované potraviny, jako je kysané zelí nebo některé typy sýrů, jako jsou brie a gouda, ale množství není jisté.
Pokud užíváte Warfarin, poraďte se raději o užívání vitamínu K2 předem s lékařem
Vitamín K2 se nachází také v dalších živočišných a fermentovaných potravinách. Jedná se například o mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku z krav krmených trávou, žloutky, játra a další. Vitamin K2 je rozpustný v tucích, což znamená, že nízkotučné a libové živočišné produkty jej příliš neobsahují. Obávat se nemusí ani vegetariáni či vegani, protože
je obsažen v listové zelenině, především ve špenátu a salátu. Také se vyskytuje v luštěninách, bramborách, rajčatech, mrkvi a játrech.
Vitamin K3
Na okraj je třeba zmínit, že ještě existuje vitamin K3 (menadion). To je ale je syntetická vitamín, který byla v některých zemích součástí doplňků stravy. Posléze se ovšem přišlo na to, že je toxický, a proto se už nepoužívá k léčbě nedostatku vitamínu K. V některých zemích (včetně ČR) je nyní zakázán.
Vitamin K2 v prevenci osteoporózy
Hlavní funkcí vitamínu K2 je zajištění pohybu vápníku v organismu. Podporuje ukládání vápníku v kostech a zubech a napomáhá odstraňovat vápník z míst, kde jej nechceme, jako jsou arterie (cévy, které vedou krev směrem od srdce, česky tepny). Tím přispívá k prevenci vápenatění, odborně kalcifikace cév. To souvisí s jeho rolí v prevenci osteoporózy, v souvislosti s užíváním vitamínu D3 a vápníku, což je, základní prevence vzniku osteoporózy.
Samotný vitamín D3 podporuje absorpci vápníku v organismu, ale už neovlivňuje jeho další distribuci v organismu – za to je zodpovědný právě vitamín K2. Oba tyto dva vitamíny mají synergický účinek, což znamená, zjednodušeně řečeno, že jeden podporuje toho druhého a naopak. Pro náš organismus je důležitý jejich příjem v biologicky dostupné formě.
Vitamin K2 v prevenci vápenatění cév
Problém je ovšem v tom, že tato kombinace sice zvyšuje hustotu kostí, zároveň však může vést k zesílenému ukládání vápníku do krevních cév, čímž může vzrůst například riziko infarktu a dalších kardiovaskulárních chorob. Množství vápníku v cévách je jedním z faktorů, který umožní lékaři stanovit riziko infarktu u pacienta. Aby to mohlo být potvrzené (nebo vyvrácené), musí odborníci přesně určit množství vápníku v cévě, tzv. koronární vápníkové skóre. To se určuje pomocí počítačové tomografie (CT). Pomocí tohoto vyšetření se zjistí, kolik vápníku se v tepně nahromadí. Potom se výsledek zhodnotí společně s dalšími rizikovými faktory a lékař dokáže určit riziko vzniku srdečního onemocnění.
Kalcifikace neboli česky zvápenatění je proces, při kterém se ukládají vápenaté soli do tkání. To má za následek ztvrdnutí tkáně, zhoršení poddajnosti a pružnosti, a tím i zhoršení její funkce. Zvápenatění může být způsobeno infekcí, poruchou metabolismu vápníku, genetickou poruchou nebo dalšími příčinami.
Zmírnit toto riziko může pomoci právě vitamin K2. Reakce probíhá tak, že vitamín K2 (přesněji řečeno enzym, jehož je vitamín K2 součástí) pomáhá směrovat vápník do kostí a zubů a pomáhá k tomu, aby se vápník neusazoval v cévách a měkkých tkáních. Tak vitamín K2, dá se říct zjednodušeně garantuje, že se vápník (ve spolupráci s vitamínem D3) usazuje tam, kde je to žádoucí.
Jak reguluje vitamin K2 metabolismus vápníku
Vitamin K2 (tedy přesněji enzym, jehož je součástí) aktivuje několik proteinů (bílkovin), které regulují metabolismus vápníku v těle. Nejdůležitější z nich je osteokalcin (po kolagenu druhá nejvíce zastoupená bílkovina v kostech). Kolagen vytváří jakousi kostru, do níž se může uložit vápník. Role osteokalcinu je mnohem aktivnější, protože přivádí totiž vápník do kostí a zubů. Další bílkovinou, kterou vitamin K2 aktivuje, je bílkovina se složitým názvem matrix gla-protein (MGP). Jejím úkolem je odvádět vápník z měkkých tkání, tedy především z tepen a žil.
Různé podtypy vitamínu K2
Vitamín K2 se dále dělí podle počtu opakujících se izoprenových jednotek v bočním řetězci molekuly. Pro podtypy vitamínu K2 používáme zkratku MK a přidáváme specifikaci číslem n (MK-n), kde n označuje počet izoprenových jednotek. Běžné jsou podtypy MK-4, MK-7, MK-8, MK-9, MK-10.m Takto podrobně to uvádím proto, že u některých doplňků stravy se můžete setkat s tím, že obsahuje určitý podtyp vitamínu K2.
Shrnutí
Obecně se dá shrnout, že vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Hraje důležitou roli v udržování zdravého stavu kostí, snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění a v prevenci onkologických onemocnění. Pokud je vitamínu K2 nedostatek, dochází k narušení stavby kostí a poruchám růstu.
Vitamin K2 a užívání Warfarinu
Pokud užíváte Warfarin, měli byste pro jistotu probrat nejprve užívání vitamínu K2 s lékařem.
Je pravda, že o vitamínu K2 se na internetu píše spíše v populárních, ne v odbornějších článcích. Obecně se u něj neuvádí, že by se vysloveně vitamín K2 jako takový nesměl užívat při srážlivosti krve, ale některé zdroje uvádějí obecně pouze vitamín K. A u něj, že se nesmí užívat u poruch srážlivosti krve. Takže proto doporučuji pro jistotu ještě konzultaci s lékařem.
Tip celostní medicíny ZDE