Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Na trhu je dnes k dostání velké množství alternativ k běžně dostupným sýrům, tedy k mléčným výrobkům, které obsahují mléčnou bílkovinu, tuky a další složky. Pokud patříte do skupiny lidí, kteří se rozhodli nejíst mléčné výrobky dobrovolně nebo třeba ze zdravotních důvodů, pak určitě oceníte pár receptů a rad, jak si takový „sýr“ vyrobit doma. Budete se divit, ale takové „falešné sýry“ mohou být někdy mnohem chutnější náhražkou.
Pečená mandlová „feta“
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
Postup:
- Všechny ingredience rozmixujte na velmi jemný a hladký krém, může to trvat několik minut.
- Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Tkaninu zavažte a nechte 12 hodin v chladu odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
- Troubu si předehřejte na 180°C a bochánek vyjměte z tkaniny, přesuňte jej do pečící nádoby (formičky).
- Pečte zhruba 40 minut, dokud nemá feta zlatavou barvu a pevnou a křupavou kůrku.
- Podávejte s bylinkovým olejem
|
Pečený česnekový sýr se sušenými rajčaty
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
Postup:
- Kešu oříšky rozmixujte na velmi jemný a hladký krém, může to trvat několik minut.
- Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Cca 20 minut nechte odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
- Bochánek vyjměte z tkaniny, přesuňte jej do misky, smíchejte s prolisovaným česnekem a rajčaty.
- Přesuňte sýr do pečící nádoby (formičky) a nechte uležet v chladu min. 12 hodin.
- Pečte zhruba 45 minut na 180°C, dokud nemá sýr zlatavou barvu a tenkou kůrku.
|
Čedar s mandlovým kabátem
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
Postup:
- Kešu oříšky a rajčata rozmixujte do hladké pasty a následně přidejte všechny ostatní ingredience kromě kokosového oleje a zamíchejte.
- Přidejte kokosový olej a znovu promíchejte a následně rozmixujte (bude to trvat cca 10 minut).
- Sýr přendejte do nádoby, zakryjte a nechte v chladu po dobu 4 – 6 hodin.
- Poté vyjměte s lednice a rukama vytvarujte do kuličky, kterou obalte v mandlích.
|
Parmazán
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
- 1/4 šálku lahůdkového droždí
- 1 hrnek kešu oříšků
- lžička soli
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte a rozdrťte v mixéru.
- Vyrobený sýr uchovávejte v uzavřené nádobě.
|
Krémový sýr s bylinkami
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
- 1 a 1/4 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/4 lžičky mořské soli
Postup:
- Měkké kešu oříšky a ostatní ingredience rozmixujte do hladké pasty, případně přidejte lžíci vody, pokud si nejste jistí konzistencí.
- Struktura by se měla podobat tvarohu.
- Skladujte v chladu nejlépe ve skleněné nádobě, spotřebujte do 3 týdnů.
|
Uzený čedar
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
- 1 šálek kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
- 1/2 šálku baby karotky
- 1 šálek rýžového mléka
- 1/4 šálku agarových vloček
- 1/4 šálku lahůdkového droždí
- 2 – 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička plnotučné (dijonské) hořčice
- 2 lžičky grilovacího koření nebo 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička soli
- špetka kurkumy
Postup:
- Na pánvi přiveďte k varu kešu oříšky, mrkev a rýžové mléko, zakryjte a duste cca 5 – 8 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Po přidání agarových vloček je třeba dusit dalších 5 minut.
- Směs přeneste do mixéru spolu s ostatními složkami a mixujte do hladké pasty.
- Pokud jste použili agar, přeneste směs do formy, kterou jste předtím lehce potřeli olejem, a nechte chladit nejméně 2 hodiny.
|
Buffalo Mozzarella
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
- 400 g sójového jogurtu
- 1/4 šálku kokosového oleje
- 1 šálek vody
- 2 lžíce agarového prášku
- 2 lžíce tapiokového škrobu
- 1 lžička pektinu (pektogel apod.)
- 1/4 lžičky xantanové gumy
Postup:
- Smíchejte agar a vodu a nechte vařit asi 5 minut, dokud se agar zcela nerozpustí.
- Stáhněte z tepla a metlou vmíchejte tapiokový škrob.
- Směs přeneste ho do mixéru, přidejte všechny ingredience kromě kokosového oleje a rozmixujte do hladka. Ke konci přilévejte pomalu kokosový olej.
- Z pasty vytvořte malé kuličky a ty ponořte na 2 minuty do misky s vodou, lžičkou soli a ledem. Mozzarella okamžitě ztvrdne.
- Uchovávejte v lednici.
|
Brie
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
- 1 – 2 lžíce pšeničných klíčků nebo 1/2 šálku plátků mandlí
- 1,5 šálku vody
- 3 lžíce agarových vloček
- 1/2 šálku nasekaných kešu oříšků
- 1/2 šálku tofu
- 1/4 šálku lahůdkového droždí
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 3 lžíce tahini
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky čerstvého kopru nebo koriandru
Postup:
- Klíčky nebo mandle opečte lehce na oleji.
- Přidejte vodu a agar, přiveďte k varu, za stálého míchání vařte cca 5 – 10 minut, než se agar zcela nerozpustí.
- Všechny ingredience rozmixujeme do hladké směsi a přelijeme do připravené formy.
- Sýr nechte uležet přes noc v lednici.
|
Feta
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
- 1/2 šálku sojového jogurtu
- 2 lžíce kokosové mouky
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky směsi bylinek dle Vaší chuti
Postup:
- Všechny přísady dejte do misky a dobře promíchejte.
- Vzniklou směs přendejte do formy vyložené pečícím papírem a nechte v mrazáku, dokud sýr pořádně neztuhne.
- Téměř zmrzlý sýr nakrájíme na kostičky a zase necháme mrazit.
- Před konzumací nechte několik minut rozmrazit.
|
Ricotta
Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
- 2 šálky mandlí (namočených na 5 hodin ve vodě)
- 1 šálek vody
Postup:
- Mandle a vodu rozmixujte na vysokou rychlost, hmota by měla být hladká a neměla by obsahovat žádné kousky mandlí.
- Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Cca 8 hodin nechte odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
- Poté přimíchejte bylinky.
- Uchovávejte v lednici po dobu 3 – 5 dní.
|