Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to „zaplatí“ dostatkem pohybu a správnou kompenzací.
2 porce | 20 minut | 1 porce = 920 kJ |
Postup přípravy:
- 200 g mrkve
- 10 g strouhaného kokosu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 g pomeranče
- 2 datle
- nekalorické sladidlo
- 20 g šlehané smetany
Očištěnou a opranou mrkev na-jemno nastrouháme a spolu se strouhaným kokosem vložíme do misky, zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Datle vypeckujeme, jemně nakrájíme a přidáme k mrkvi spolu s plátky pomeranče. Salát osladíme a naplníme jím mističky. Vršek ozdobíme šlehanou smetanou. Salát získá na vzhledu, ozdobíme-li jej ještě kousky datlí nebo plátky pomeranče.