Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Co bude dnes dobrého
Osobnosti svého oboru, ať již se jedná o lékaře, umělce, dietní poradkyně, nebo profesionální kuchaře, mají k jídlu osobitý vztah. Obyčejně velmi kladný. Někdo nedá dopustit na maso, jiný si libuje v těstovinách, další dává přednost zelenině a nepohrdnou ani moučníkem. V této rubrice máte možnost nahlédnout „pod pokličku“ jejich stravovacích zvyklostí. Naservírují vám své oblíbené pokrmy, včetně podrobného postupu, abyste se mohli nechat inspirovat.
20 kousků | 60 minut | 1 kus = 90 kcal |
Postup přípravy:
- 200 g hrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- kůra z 1 omytého citronu
- 2 vejce
- 150 g loupaných sekaných mandlí
- 550 g sušeného a kandovaného ovoce (rozinky, brusinky, fíky, hrušky apod.)
- 100 g sekaných vlašských ořechů
- vejce na potření
Mezi tradiční cukroví, na kterém si pochutnává Jiří Babica, patří tato specialita jeho mámy Magdaleny. Oba svorně tvrdí, že se povede vždycky. Jak na to? Cukr, vejce a citronovou kůru mícháme do zhoustnutí. Přidáme nasekané sušené a kandované ovoce, mandle a ořechy. Důkladně promícháme a nakonec vsypeme mouku. Těsto na válu dobře propracujeme a vytvarujeme z něj válec, který přendáme na plech vyložený pečicím papírem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 160-180 °C asi 30 minut. Po vychladnutí chlebíček nakrájíme na tenké řezy; lepší je ale počkat s krájením až do druhého dne.