
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Máte zmatek v jednotlivých aditivech? Nevíte, k čemu slouží? Připravili jsme pro vás přehledovou tabulku. Může vám posloužit pro lepší orientaci, například při nákupu. Také se dozvíte, jestli jsou dané přísady opravdu tak škodlivé, jak se o nich píše.
Bezpečné a nebezpečné přísady
typ přísady | označení přísady | popis a vlastnosti |
Antioxidanty | E304 – 321 | Látky, které zabraňují působení kyslíku na skladované potraviny. Ochraňují například před žluknutím tuků |
Barviva | E100 – 180 | Užívají se k zlepšování vzhledu cukrovinek, zmrzlin, ale i ostatních produktů. Zdravotně nezávadná jsou přírodní barviva. |
Konzervanty | E200 – 285 a další | Prodlužují trvanlivost a slouží jako ochrana před bakteriemi, plísněmi a jinými mikroorganismy. Zabraňují kažení výrobků. |
Regulátory kyselosti | hlavně E260 – 640 | Mohou být kyseliny a jejich soli, ale i zásady. Jedná se o způsob úpravy potravin známý v minulosti. Nejčastěji se používal ocet. |
Náhradní sladidla | hlavně E420 – 959 | Slouží k přislazování potravin bez použití klasického cukru. Jsou vhodné pro diabetiky. |
Látky chuťově povzbuzující | E620 – 635 | Mají zlepšit a zvýraznit chuť potravin. Používají se k zamaskování ztráty kvality potravin během zpracování. |
Zahušťovadla a stabilizátory | Slouží ke zlepšení konzistence omáček či krémů. V domácích podmínkách se nejčastěji používá zapražená mouka a škrob. | |
Emulgátory | E432 – 495 | Jsou používány k propojování odlišných typů látek, například tuků a tekutin. Dříve se používal lecitin z vaječného žloutku. |
Neškodné přísady: E 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306, 307, 308, 322, 410, 440, 901, 948
Přijatelné přísady: E141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325, 326, 327, 334, 350, 351, 352, 363, 406, 460, 470b, 551, 552, 553, 640, 650, 902, 903, 904, 920, 949, 1102, 1103
Méně vhodné přísady: E 150b, c, d, 153, 160b, f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330, 331, 332, 335, 337, 353, 354, 400-404, 407, 415-418, 420-422, 425, 445, 461, 463-466, 469, 470-475, 481-483, 491-495, 500-504, 508-511, 514-517, 524-530, 554-559, 570, 574-579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 956, 957, 965, 966, 967, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1520
Přísady působící nepříznivě: E120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341, 343, 355-357, 380 385, 405, 407a, 412-414, 432-436, 442, 444, 450-452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520-523, 535, 536, 538, 541, 620-636, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410-1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518
Přísady s výrazně nepříznivým účinkem: E102, 104, 110, 122-124, 127-133, 142, 151, 154, 155, 180, 210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310-312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954
Názory se různí
Podobné tabulky se na internetu vyskytují v hojném počtu. Naleznete je na webech nezávislých organizací, občanských sdružení nebo osobních stránkách nadšenců. Varují před potravinami způsobujícími zdravotní problémy. Na druhou stranu se objevují hlasy z opačného tábora, které poukazují na nepodloženost některých výroků o škodlivosti aditiv. Jako příklad může sloužit tento článek z webu Společnosti pro výživu, vyvracející nejčastější mýty o aditivech. Pravda asi leží, jako v mnoha případech, někde uprostřed. Aditiva nám neprospívají, ale nelze jim přisuzovat podíl na veškerých potížích.