Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Přinášíme vám recept vhodný pro osoby, které trápí nemocný žlučník. Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.
cca 8 porcí30 minut1 porce = cca 946,9 kJ (226,3 kcal)
Postup přípravy:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 bílý jogurt
- 1 pomeranč
- 150g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 dcl griotky
- 2 bílky
- 20 g želatiny
- 600 g jahodového kompotu
- 1 kiwi
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tvaroh rozmícháme s jogurtem, šťávou z pomeranče, cukrem, vanilkovým cukrem a griotkou. Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky. Želatinu vložíme do studené vody, aby nabobtnala. Vodu z kompotu slijeme a zahřejeme. Než se začne vařit, odstavíme a necháme v ní rozpustit želatinu. Polovinu připravené želatiny vmícháme do tvarohu a pak opatrně přidáváme tuhý sníh z bílků. Vymazanou dortovou formu naplníme polovinou tvarohové směsi, poklademe jahodami a překryjeme druhou částí tvarohové hmoty. Uhladíme, povrch ozdobíme plátky kiwi a kompotovanými jahodami, zalijeme zbylou želatinou a necháme uležet v chladu alespoň dvě hodiny. Pak odstraníme formu a nakrájíme na porce.