
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Pekanové ořechy – blízcí příbuzní vlašských ořechů, kterým se podobají i vzhledově. Jsou však o něco měkčí a nemají tak hořkou slupku, pro mnoho lidí jsou proto chutnější a stravitelnější. I ony obsahují omega 3 mastné kyseliny, ale je jich tu asi jen desetina toho, co ve vlašských ořeších. Přesto je dobré dávat si pozor na skladování, větší množství pekanů skladujte raději v mrazáku.
![]() |
4 tortilly | ![]() |
50 minut |
Potřebujeme:
Čevabčiči
- 1 konzerva červených fazolí (nebo 240 guvařených)
- 100 g pekanových ořechů
- 1 malá cibule
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička himálajské soli
- 1 lžička chilli
- 1 lžíce Hrašky na zahušťování
Kešu majonéza
|
Postup:
- Nejdříve začněte připravovat čevabčiči. Cibuli pokrájenou na kostičky osmahněte na oleji. Přidejte chilli a krátce restujte.
- Polovinu ořechů rozmixujte na-jemno, zbytek nasekejte na větší kousky.
- Fazole slijte a rozmixujte je společně s restovanou cibulí, Hraškou, solí a rozmixovanými ořechy. Přimíchejte nasekané ořechy a nechte 15 minut odležet.
- Omastěte si ruce olejem a tvarujte válečky. Pečte na vymazaném pekáčku 20 minut při 175 °C.5.
- Připravte si majonézu: kešu, které jste měli alespoň 2 hodiny namočené, slijte a rozmixujte s vodou, solí a citronovou šťávou. Nakonec za stálého mixování přilévejte olej. Majonézu můžete podle libosti dochutit kořením.
- Nakonec připravte blanšírovanou zeleninu: několik druhů zeleniny omyjte a nakrájejte na proužky nebo menší kousky. Dejte vařit dostatečné množství osolené vody, vkládejte jednotlivé druhy zeleniny a vařte cca 3 minuty. Vyjměte je děravou naběračkou a dejte rychle zchladit do studené vody s ledem. Zeleninu můžete skladovat v lednici a před podáváním ohřát v páře nebo na olivovém oleji.
- Tortilly krátce ohřejte na suché pánvi. Uprostřed vytvořte pruh náplně – zeleninu, na ní majonézu a nakonec čevabčiči. Tortillu na jednom konci pruhu přehněte asi 4 cm dovnitř, aby náplň nevypadávala a srolujte ji.
Přejeme vám dobrou chuť!