
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tato rostlina k nám přišla ze Severní Ameriky. Tam ji používali jako zeleninu a krmení pro dobytek. Název topinambur pochází od jednoho indiánského kmene ze začátku 17. století, odkud byla rostlina převezena evropskými mořeplavci do Francie. Uprostřed 18. století se dalekosáhle rozšířila a o svou pozornost neustále soutěžila s bramborou.
Topinambur hlíznatý je trvalá rostlina dorůstající do výšky tří metrů. Na štíhlém, někdy rozvětveném stonku s velkými celokrajnými listy rozkvétají na podzim žluté květy. Pěstuje se pro hlízy podobné bramborám, které však mají odlišnou nasládlou chuť. Jsou také známé pod názvem „židovské“ nebo „sladké“ brambory. |
|
Hlízy obsahují 80 % vody, 15 % uhlohydrátů ( hlavně inulin), okolo 3 % bílkovin, asi 01 % tuků, dále vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou a citronovou a minerální látky, zejména draslík, pak vápník, hořčík a fosfor.
Také jsou obsaženy prvky železa, manganu, sodíku, křemíku a zinku. Z vitamínů je to provitamin A a řada ze skupiny B, C, D a H.
![]() |
Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnácti-procentním obsahu inulinu – cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky. |
Svou povahou zařazuji topinambury do seriálu Symbinatur, protože je typickou rostlinou, která stále vegetuje v blízkosti člověka a nabízí se mu k užitku. Ať jako zdroj výživy, nebo léčivo. Jak bylo popsáno výše.
Tato hlíza se může přidávat syrová do salátu, stejně tak může být vařena s omáčkou nebo s jinými jídly. Podle ranosti se topinambur řadí mezi první jarní zeleniny, výborně může nahradit například ředkvičku. Hlízy je možné konzumovat celoročně, obsah živin a chuťových látek se ale během roku mění. Nejchutnější jsou pozdě na podzim a brzy na jaře, sklízejí se od listopadu do března. Existuje více odrůd topinamburu, jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek, například inulinu, z čehož vyplývá jejich rozdílná chuť a barva.
V německých zemích jsou k dostání pod heslem Topinambur tropfen – Natúrlich fúr Ihre Linie! U nás jej najdeme např. v potravním doplňku VivaHelp.
Nejedná se o klasickou léčivou rostlinu, ale spíše o dietní potravinu. Vystihuje to lidový název – diabetická brambora , potrava pro játra, žlučník a žaludeční vředy jako dárek z nebes. |