Thiamin

cm muz zena palce nahoru

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vitamín B1 neboli thiamin patří do skupin vitamínů B (někdy označovaných v přípravcích jako B-komplex), které jsou rozpustné ve vodě. Thiamin je důležitý pro náš organismus, pro činnost některých enzymů, hraje roli při štěpení cukrů a škrobů (štěpením těchto látek vzniká energie, kterou potřebujeme), je významný pro normální činnost svalů, nervového systému a srdce.

Pokud je strava dobře vyvážená, poskytuje dostatek vitamínu B1. Nejvíce ho lze nalézt v neloupaných obilovinách, medu, ořeších, mase či pivovarských kvasnicích. V našem organismu vydrží v průměru čtyři až deset dní. Pokud pijeme větší množství čaje nebo kávy, jeho zásoba klesá. Průměrná spotřeba je 1 až 1,2 mg thiaminu denně celkem u dospělého člověka.

Při oslabení organismu, nutnost přísunu thiaminu vzrůstá. To platí například v případě alkoholiků, kteří mají porušenou životosprávu, ale i při těžkých infekcích, v případě nemocí, kdy dochází ke sníženému vstřebávání thiaminu ze střeva nebo při léčbě antibiotiky či jinými léky ze skupiny chemoterapeutik. Jeho spotřeba vzrůstá i u zdravých lidí, kteří mají zvýšený výdej energie, což jsou například těhotné a kojící ženy a osoby vystavené zvýšené tělesné námaze či dlouhodobému stresu.

Nedostatek thiaminu je v literatuře popsán jako nemoc beri-beri. Toto onemocnění je způsobeno špatným složením potravy, která je bohatá na sacharidy, ale chudá na přirozené zdroje vitamínu B1. K takovým potravinám patří loupaná rýže, bílá mouka či rafinovaný cukr. Nemoc se projevuje onemocněním svalů doprovázeným svalovou slabostí, křečemi, ztrátou chuti k jídlu, psychickými problémy jako je deprese či podrážděnost, otoky a dalšími příznaky. Je třeba zdůraznit, že nemoc beri-beri se u nás v podstatě nevyskytuje.

Co se týče předávkování, zde nebezpečí v podstatě nehrozí právě kvůli tomu, že vitamín B1 je rozpustný ve vodě a z těla se vyloučí močí a nehromadí se. Zcela výjimečně může dojít u citlivých osob k alergické reakci, která se projeví zčervenáním kůže a svěděním.

Na závěr bych zmínil ještě jednu oblast, kvůli které se thiamin užívá. Je empiricky ověřeno, že při pravidelné konzumaci pomáhá odpuzovat hmyz. Jednoznačné vysvětlení vědci zatím nezjistili, nicméně jako jedna z možností je uváděno, že jeho metabolity (tj. látky, které mohou v organismu z thiaminu vznikat) se vylučují ve větší míře potem a fungují jako určitý druh přírodního repelentu.