Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V této knize, kterou jsme připravili jako kuchařku bez použití bílého cukru, se zaměřujeme na několik z nich. Rádi bychom vás ovšem už v jejím úvodu upozornili na jednu důležitou skutečnost: Podobně jako člověku zvyklému na bílou mouku chutná jinak mouka celozrnná, budou uživatelé této kuchařky, léta navyklí vařit sladká jídla s pomocí bílého rafinovaného cukru, nejprve poněkud překvapeni, že pokrmy připravované s uvedenými druhy cukru chutnají trochu jinak. Na rozdíl od průmyslového cukru však nezbaví vaše tělo vitamínů ani minerálů, ani významně nenaruší jeho acidobazickou rovnováhu, takže díky této kuchařce poznáte, jak opravdu chutná štěstí.
Polentová omeleta
3 vejce, 60 ml sójového mléka, 2 čajové lžičky tekuté stévie, špetka soli, 50 g polenty, 1/2 polévkové lžíce kokosového oleje
Ze žlutých vajec, nejlépe z domácího chovu, sójového mléka, stévie a soli vyšleháme nadýchaný sníh a vmícháme do něj polentu. Na rozehřátý kokosový olej nalijeme polentovou směs. Pečeme nad středním plamenem. Když můžeme omeletu snadno uvolnit ode dna pánve, obrátíme ji a dopečeme z druhé strany.
Studená polévka z červené řepy s lískovými oříšky
2 středně velké nastrouhané červené řepy, 2 šálky mléka z lískových oříšků, šťáva a kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče, případně 1 čajová lžička římského kmínu, pár kapek citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 1 čajová lžička cayennského pepře, 1/2 čajové lžičky guarové gumy na zahuštění
Mléko z lískových oříšků připravíme tak, že šálek lískových jader rozmixujeme s 850 ml vody a tekutinu procedíme přes plátno. Smícháme všechny přísady a rozmixujeme je na hladké pyré. Můžeme ještě propasírovat přes síto, aby kousky červené řepy nebyly znatelné.
Tip: Polévku můžeme podávat s domácím kokosovým nebo kešu jogurtem, případně se sójovým jogurtem a s čerstvými bylinkami (petrželová nebo koriandrová nať) a ozdobit sekanými lískovými jádry.
Koláč s pomerančovou polevou
0,75 l pomerančové šťávy, 500 g bílého jogurtu, 2 čajové lžičky sypké stévie, dřeň z 1/3 vanilkového lusku, 4 vejce, 400 g krupice z tvrdé pšenice, 1 prášek do pečiva, 125 g rozpuštěného másla, kůra a šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu, 8 polévkových lžic strouhaného kokosu
Jogurt smícháme s čajovou lžičkou stévie a vanilkou. Vejce ušleháme do pěny. Do jogurtové hmoty vmícháme krupici s práškem do pečiva a máslo a opatrně zapracujeme vaječnou pěnu. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a pečeme při teplotě 175 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) asi 35 minut. Pomerančovou šťávu smícháme s citronovou šťávou a kůrou, přivedeme k varu a svaříme na polovinu. Přidáme zbytek stévie. Upečený koláč vyjmeme z trouby a ještě horký potíráme pomerančovou polevou, až se všechna vsákne. Vychladlý koláč posypeme strouhaným kokosem.
Ukázka z knihy Tak chutná štěstí.