
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Chystáte party v duchu Mexika, ale jste vegan nebo alergik na laktózu a lepek, nebo se z nějakého jiného důvodu vyhýbáte živočišným produktům a obyčejné mouce?
Máme pro vás tip, jak své hosty neochudit a své chuťové buňky potěšit v tradičním stylu. Stačí nakoupit nachosky (tortilla chipsy), které jsou vyrobené z kukuřičné mouky a jsou tak vhodné pro bezlepkovou dietu, a k tomu vyrobit pár omáček.
„Sýrový“ dip
Postup:
Do hrnce vložíme veškerou zeleninu a vodu a necháme povařit po dobu 15 minut. Vaříme do změknutí brambor a mrkve, vodu poté nesléváme. Zeleninu včetně vody přendáme do robota, přidáme ostatní ingredience a mixujeme do hladka zhruba 5 minut. Jakmile vznikne jemná, krémová a hustá omáčka, máme hotovo. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Omáčku můžeme skladovat v lednici až 5 dní.
Kysaná „smetana“
![]() Zdroj: http://www.scribbler.cz/ |
Ingredience:
|
Postup:
Všechny ingredience vložíme do robotu. Mixujeme 5 až 7 minut do jemné a hladké „smetany“. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme v lednici 5 až 10 dní.
Guacamole
Postup:
Nejprve rozpůlíme a vypeckujeme avokáda. Pak dužinu oloupeme nebo vybereme lžičkou a vložíme do velké misky. Avokádo pomačkáme vidličkou a přidáme pokrájená rajčata, limetkovou šťávu a kůru, koriandrovou nať, podrcenou chilli papričku, a prolisovaný česnek. Vše lehce promícháme. Přidáme polovinu soli, dobře promícháme a necháme několik minut stát. Pak znovu zamícháme a podle chuti dosolíme. Přesolit guacamole je snadné, takže je třeba sůl dávkovat po částech. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme až 3 dny, než avokádo začne přirozeně měnit barvu.
Pico de Gallo
Postup:
Všechny ingredience, které jsme pokrájeli nadrobno, promícháme v misce. Pokud chceme spíše jemnější dip, můžeme krátce rozmixovat. Necháme asi 60 minut odpočinout. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme až 3 dny.
Fantazii se meze nekladou, podávat dipy nemusíte pouze samostatně, ale třeba jako velkou sklenici plnou lahodných chutí.