Svíčková s karlovarským knedlíkem (pozn.: vegan!)

cm vegan svickova

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Znáte svíčkovou? Jste vegani a zatím jste nenašli vyhovující recept? Zkuste ten náš! Rádi se stravujete tradičními českými jídly? Máte rádi svíčkovou, ke které byste si dopřáli chutný knedlík? Vyzkoušeli jsme pro vás vegan verzi.

Svíčková s karlovarským knedlíkem

Omáčka

Co budeme potřebovat:

  • 200 g mrkve
  • 75 g celeru
  • 1 velká cibule
  • 500 ml vody (i více)
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 125 ml rostlinné smetany
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 6 kuliček nového koření, 7 kuliček pepře, 4 bobkové listy
  • trocha oleje

Postup:

  1. Veškerou zeleninu si nakrájíme na kostičky a následně dáme do hrnce s trochou oleje.
  2. Po chvíli zalijeme vodou, přidáme bujón a veškeré koření a necháme zeleninu změknout. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu.
  3. Až zelenina změkne, přidáme rostlinnou smetanu a mléko a vše rozmixujeme tak, abychom získali hladkou omáčku (ale můžete samozřejmě zvolit vlastní konzistenci podle toho, co máte rádi).
  4. Po umixování omáčky můžeme ještě dochutit solí a můžeme servírovat.

Karlovarský knedlík

Co budeme potřebovat:

  • 30 g rostlinného másla
  • 250 g pečiva
  • 50 g hrubé mouky
  • 250 ml rostlinného mléka
  • gáza

Postup:

  1. Pečivo si nakrájíme na kostičky.
  2. Rozpustíme si rostlinné máslo, přidáme rostlinné mléko a touto směsí zalijeme pečivo v míse. Necháme chvíli odpočívat, aby to pečivo vsáklo.
  3. Poté přidáme hrubou mouku a vypracujeme knedlík.
  4. Knedlík vložíme do gázy (propláchnuté a vyždímané), konce zavážeme těsně u knedlíku a poté ještě o 1cm dále.
  5. Knedlík vložíme do osolené vařící vody asi na 5 minut, poté odstraníme provázky těsně u knedlíku a knedlík necháme pomalu vařit ještě 20 minut.
  6. Po 20 minutách knedlík vytáhneme z gázy, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat spolu s omáčkou.

Grilované tofu

Co budeme potřebovat:

  • 1 uzené tofu
  • koření sladká paprika (nebo jiná koření, která máte rádi)
  • trocha oleje

Postup:

  1. Tofu podélně rozkrojíme, abychom dostali 2 plátky.
  2. Plátky okořeníme a dáme osmahnout na rozpálenou pánev.
  3. Až budeme mít tofu upraveno podle našich představ, můžeme jej servírovat.

Teď už jen zbývá servírovat všechny 3 položky jídla: na talíř položit grilované tofu, přidat plátky karlovarského knedlíku a to vše zalít svíčkovou omáčkou. A hlavně vám popřát, aby vám chutnalo alespoň tak, jako chutnalo nám.