Sušenky

cm ovesne susenky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kdo by neměl rád sušenky? 😉 Vyzkoušejte tři různé zdravější variace této dobroty. Sušenky jsou výborné jen tak nebo jako svačina do školy, na výlet nebo místo cereálií nalámané do jogurtu.

Ovesné sušenky s ořechovým máslem

16 kusů 35minut

Potřebujeme:

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g ořechového másla (4 druhy ořechů)
  • 1 banán
  • 30 g agávového sirupu
  • 50 g čokoládových peciček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Čokopecičky nasekejte na menší kousky, nožem nebo v mixeru.
  2. Vločky v mixéru umixujte nadrobno, přidejte sůl, prášek do pečiva, čokopecičky.
  3. Banán, ořechové máslo a sirup umíchejte dohladka.
  4. Smíchejte sypkou a tekutou směs, nechte 20 minut odležet.
  5. Tvarujte placičky cca 5 cm v průměru, 1 cm vysoké. Pečte 20 minut při 175 °C.

Tipy:

*ořechové máslo použijte jakékoliv, dle toho budou mít sušenky chuť (mandlové je jemné, arašídové výrazné)

*pokud použijete bezlepkové vločky, máte bezlepkovou verzi sušenek

*čokopecičky se dají nahradit kakaovými boby, můžete přidat sušené ovoce

Karobové sušenky s mandlemi

20 kusů 35 minut

Potřebujeme:

  • 130 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
  • 60 g rýžové mouky
  • 120 g tuku Provamel
  • 70 g javorového sirupu
  • 80 g mandlí
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Mandle spařte vroucí vodou, oloupejte, nasekejte na menší kousky.
  2. Tuk rozpusťte, vmíchejte sirup.
  3. Přidejte obě mouky, karob, prášek do pečiva a sůl, smíchejte s tekutou směsí.
  4. Nakonec zapracujte do těsta nasekané mandle.
  5. Tvarujte placičky cca 5 cm v průměru, 1 cm vysoké. Pečte 20 minut při 175 °C.

Tipy:

*místo rýžové mouky můžete použít například luštěninovou, mandlovou, kokosovou, poměr lze upravit

*tuk Provamel lze nahradit kokosovým olejem, pro neveganskou verzi máslem v biokvalitě

*mandle lze zaměnit za jakékoliv jiné ořechy, ty můžete před vmícháním do těsta lehce opražit

Sušenky z ořechové drti s brusinkami

20 kusů 35 minut

Potřebujeme:

  • 140 g ořechové drti (zbytek z výroby ořechového mléka)
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
  • 30 g ovesných vloček
  • 80 g tuku
  • 50 g agávového sirupu
  • 50 g sušených brusinek (klikvy)
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Tuk rozpusťte, vmíchejte sirup.
  2. Smíchejte ořechovou drť, mouku, vločky, sůl, citronovou kůru a prášek do pečiva.
  3. Smíchejte sypkou a tekutou směs, přidejte brusinky, promíchejte.
  4. Tvarujte placičky cca 5 cm v průměru, 1 cm vysoké. Pečte 20 minut při 175 °C.

Tipy:

*spotřebujete jakoukoliv drť, která vám zbyla z výroby ořechového mléka

*můžete ochutit vanilkou, pomerančovou kůrou, skořicí

*sirup může být i javorový