Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kdo by neměl rád sušenky? 😉 Vyzkoušejte tři různé zdravější variace této dobroty. Sušenky jsou výborné jen tak nebo jako svačina do školy, na výlet nebo místo cereálií nalámané do jogurtu.
Ovesné sušenky s ořechovým máslem
16 kusů | 35minut |
Potřebujeme:
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 g ořechového másla (4 druhy ořechů)
- 1 banán
- 30 g agávového sirupu
- 50 g čokoládových peciček
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Čokopecičky nasekejte na menší kousky, nožem nebo v mixeru.
- Vločky v mixéru umixujte nadrobno, přidejte sůl, prášek do pečiva, čokopecičky.
- Banán, ořechové máslo a sirup umíchejte dohladka.
- Smíchejte sypkou a tekutou směs, nechte 20 minut odležet.
- Tvarujte placičky cca 5 cm v průměru, 1 cm vysoké. Pečte 20 minut při 175 °C.
Tipy:
*ořechové máslo použijte jakékoliv, dle toho budou mít sušenky chuť (mandlové je jemné, arašídové výrazné)
*pokud použijete bezlepkové vločky, máte bezlepkovou verzi sušenek
*čokopecičky se dají nahradit kakaovými boby, můžete přidat sušené ovoce
Karobové sušenky s mandlemi
20 kusů | 35 minut |
Potřebujeme:
- 130 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
- 60 g rýžové mouky
- 120 g tuku Provamel
- 70 g javorového sirupu
- 80 g mandlí
- 2 lžíce karobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Mandle spařte vroucí vodou, oloupejte, nasekejte na menší kousky.
- Tuk rozpusťte, vmíchejte sirup.
- Přidejte obě mouky, karob, prášek do pečiva a sůl, smíchejte s tekutou směsí.
- Nakonec zapracujte do těsta nasekané mandle.
- Tvarujte placičky cca 5 cm v průměru, 1 cm vysoké. Pečte 20 minut při 175 °C.
Tipy:
*místo rýžové mouky můžete použít například luštěninovou, mandlovou, kokosovou, poměr lze upravit
*tuk Provamel lze nahradit kokosovým olejem, pro neveganskou verzi máslem v biokvalitě
*mandle lze zaměnit za jakékoliv jiné ořechy, ty můžete před vmícháním do těsta lehce opražit
Sušenky z ořechové drti s brusinkami
20 kusů | 35 minut |
Potřebujeme:
- 140 g ořechové drti (zbytek z výroby ořechového mléka)
- 100 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
- 30 g ovesných vloček
- 80 g tuku
- 50 g agávového sirupu
- 50 g sušených brusinek (klikvy)
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Tuk rozpusťte, vmíchejte sirup.
- Smíchejte ořechovou drť, mouku, vločky, sůl, citronovou kůru a prášek do pečiva.
- Smíchejte sypkou a tekutou směs, přidejte brusinky, promíchejte.
- Tvarujte placičky cca 5 cm v průměru, 1 cm vysoké. Pečte 20 minut při 175 °C.
Tipy:
*spotřebujete jakoukoliv drť, která vám zbyla z výroby ořechového mléka
*můžete ochutit vanilkou, pomerančovou kůrou, skořicí
*sirup může být i javorový