Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Přesné analýzy kozího mléka prokázaly ve srovnání s jinými druhy mléka vysokou koncentraci tzv. UBICHONU 50, který se podílí na bezporuchové látkové výměně v buňce a rovněž buňku udržuje déle v aktivitě. Obsahuje atomy uhlíku, působící jako přírodní ochranná látka, která buňky aktivuje. Ubichon pomáhá chránit lidské buňky před předčasným odumřením a proto je možné kozí mléko rovněž doporučit jako geriatrikum.
Mnoho lidí trpí bolestmi hlavy, způsobenými zejména tzv. migrénou. Příčiny nejsou po většině známy, proto je také velmi nesnadné zajistit přípravek k jejímu odstranění. Poslední výzkumy poukazují i na možnost toho, že migréna může mít alergický původ. Podle anglické lékařky M. Chaimersové byla u některých pacientů trpících migrénou zjištěna alergie na kravské mléko a po jeho nahrazení mlékem kozím se jejich stav výrazně zlepšil.
Při vzniku dětských alergii se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléku. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je povětšinou snášeno bez problémů jak u dětí, tak u dospělých.
Pudr z kozího mléka je vyráběn v Holandsku z čerstvého kozího mléka vyprodukovaného ve šlechtěných chovech na biologicky zdravých pastvinách. Mléko je ošetřeno předepsaným způsobem, tak, že nedochází ke snížení jeho nutriční a výživné hodnoty ani jeho gastronomická kvalita netrpí pachem, který bývá v malých chovech u kozího mléka běžný. Neobsahuje žádné přísady, pouze je zbaveno vody do hodnoty v sušině 5%.
Kozí mléko je výživná alternativa pro ty, kteří mají problémy s trávením kravského mléka. Kozí mléko obsahuje menší tukové kuličky než mléko kravské a je velmi dobře snášeno dětmi, které nejsou schopny konzumovat kravské mléko. Rovněž je vhodné pro všechny uživatele, kteří mají trávící problémy při užívání kravského mléka.
Kozí mléko může být rovněž vhodné pro ty, kteří už někdy měli ekzémy, sennou rýmu, astma nebo jiné alergické poruchy kvůli alergii na kravské mléko.
Kozí mléko není vhodné jako jednostranná strava pro kojence do jednoho roku stáří zejména pro nižší obsah železa. Naopak je vhodné jako součást dětské stravy po jednom roce věku dítěte, pokud je chuť a zdraví jedince v pořádku.
Kozí mléko je ideální:
- Jako výživná přírodní strava pro všechny, kteří jsou citliví, nebo mají alergii na kravské mléko, které jim způsobuje průjem, nadýmání, ekzémy nebo astma.
- Pro svou výbornou stravitelnost je kozí mléko ideální stravou pro děti, lidi se zažívacími poruchami a pro rekonvalescenty.
- Jeho stravitelnost je přisuzována jiné stavbě kaseinu než je tomu u mléka kravského. Zejména pro děti, které mají problémy se stravitelností kravského mléka je kozí mléko jemnější přírodní alternativou.
- Kozí mléko je rovněž výborný zdroj biologického vápníku, kterého obsahuje o více než 13% více než mléko kravské.
- Kozí mléko není ideálním řešením pro uživatele, kteří mají nesnášenlivost na laktózu.
Průměrná výživová hodnota výrobku: na 100 g prášku:
energetická hodnota 2167 kj, tj. 519 kcal.
bílkoviny 25 g
sacharidy (laktóza) 35 g
tuky 31 g
minerální látky 6 g
Důležité minerální látky: 100 g prášku / 100 ml mléka
Vápník 950 mg / 126 mg
Měď 100ug / 13ug
Železo 0,2 mg / 0,02 mg
Draslík 1450 mg / 193 mg
Hořčík 100 mg / 13 mg
Fosfor 800 mg / 106 mg
Zinek 3 mg / 0,4 mg
Pokyny pro užívání:
Sušené kozí mléko se ředí s vodou v poměru 7,5 dílů vody: 1 dílů mléka. Takto obdržíme plnotučné kozí mléko o obsahu 4% tuku, 3,3% bílkovin a 0,8% minerálních látek.Obsah laktózy je 4,5%. Sušené mléko se nejprve smíchá s menším množstvím vody až se vytvoří hladký mléčný krém. Pak se doplní na výše uvedený poměr vody a rozmíchá. Pokud uživatel požaduje mléko o nižším obsahu tuku, může zvolit poměr sušeného mléka a vody podle vlastního uvážení. Chceme-li udělat něco pro zlepšení své kondice, udržení mladosti našich buněk a zvýšení obranyschopnosti organismu, pak by jsme měli v pravidelných časových intervalech provádět 4 – 6 týdenní kůru kozím mlékem v denní dávce alespoň půl litru tohoto plnotučného mléka.