Sušená jogurtová kultura

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Sušená jogurtová kultura je určena pro domácí přípravu jogurtu nebo jogurtového mléka. Někdy je označována jako startovací kultura.

Jak probíhá taková příprava?

Uvedu jeden z uváděných postupů, které se občas mohou v detailech lišit. K přípravě se používá 1 litr mléka. Tento 1 litr se smíchá se 3 až 8 polévkovými lžícemi sušeného mléka a dobře se promíchá (bez přídavku sušeného mléka se připraví jogurtové mléko, nikoliv klasický jogurt). Pokud máte mléko odněkud z farmy, tak je ho třeba pasterovat, jinak mléko z obchodu je již pasterované. Poté se do mléka přidá 1 balení sušené kultury a dobře se promíchá – tomuto procesu se říká takzvané zaočkování. Také je možné k zaočkování použít 2 lžíce již dříve připraveného jogurtu. Produkt se při 42 °C po dobu 4 až 5 hodin (pokud je použit k zaočkování dříve připravený jogurt, kultivuje se jen po 3 až 3,5 hodiny) kultivuje. Po kultivaci se uloží jogurt na 12 hodin do chladničky. Před konzumací nezapomeňte oddělit 2 lžíce jogurtu na další zaočkování.

mléko

Pokud se jogurt připravuje v přístroji – jogurtovači – je nutné přesně dodržovat pokyny výrobce. Při dodržení dobrých hygienických podmínek je možné dosáhnout až pětinásobného přeočkování jogurtové kultury, poté je však nutno použít opět originální kulturu, abyste zajistili správné zastoupení jogurtové mikroflóry v jogurtu.

Při přípravě je nutné se vyvarovat některých chyb. Mléko nemá být ohřáté na příliš vysokou teplotu (pak má produkt nahnědlou barvu), nesmíme zapomenout přidat sušené mléko (konečný jogurt je řídký), během fermentace má být správná teplota (opět je jogurt řídký) a nakonec nesmíme fermentovat při příliš vysoké teplotě (jogurt je pak příliš kyselý).