
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jemná krémová špenátová polévka s pečenými polentovými krutonky.
![]() |
4 porce | ![]() |
40 minut |
Polévka:
|
Postup:
- V hrnci na olivovém oleji restujte na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte nadrobno nasekaný česnek a ještě chvilku restujte, ne dohněda, jen aby cibule a česnek zesklovatěly.
- Přidejte kurkumu a promíchejte ji, aby se roz-voněla, stačí chvilička.
- Vsypte špenát, vločky, nastrouhaný muškátový oříšek a vše zalijte vodou. 10minut povařte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Do polévky nalijte ovesnou smetanu, ochuďte tamari, solí a pepřem.
Podávejte s polentovými krutonky a se zastřeným vejcem nebo pro veganskou verzi s orestovaným tofu, seitanem.
Polentové krutony:
- 100 g polenty
- 400 ml vody
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- dle chuti BIO sušený vývar
Postup:
- Do hrnce nasypte polentu, rozdrobený bujon a lahůdkové droždí. Vše zalijte vroucí vodou a 1 minutu za stálého míchání vařte.
- Směs přelijte do formy (cca 25×15 cm) vyložené pečicím papírem nebo potravinářskou folií, rozetřete dohladka lžící (vrstva vysoká cca 1 cm), nechte chvilku vychladnout a dejte na 30 minut ztuhnout do lednice.
- Ztuhlou polentu vyklopte na prkénko, nakrájejte na kostičky přibližně 1×1 cm. Přendejte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení kostičky polenty promíchejte.
Dobrou chuť!