Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Pro současnou dobu je charakteristický návrat k některým již polozapomenutým (alespoň pro nás, Čechy) zdrojům potravy. Jedním je špalda, latinsky Triticum spelta, která byla ve staré češtině označována půvabným slůvkem samopše. Jedná se o druh nešlechtěné pšenice.
Špalda byla již pěstována před několika tisíci lety starými Egypťany, v Evropě ji v minulosti pěstovali Keltové a Germáni. Ve starém Řecku se z ní pekl chléb. Římští legionáři ji dostávali jako součást mzdy. V průběhu doby byla nahrazena šlechtěnou pšenicí, která zemědělcům zaručovala vyšší výnosy. Dalo by se říci, že se jednalo o starověký druh genetického inženýrství. Ve středověku ji používala proslulá léčitelka svatá Hildegarda.
Nicméně v současnosti se špalda opět vrací na výsluní zájmu. Je ceněna pro vysoký obsah vlákniny, minerálních látek a bílkovin. Je důležité ale uvést, že obsahuje i vyšší procento lepku, takže výrobky z ní by neměli konzumovat pacienti dodržující bezlepkovou dietu. Je pěstována v ekologickém zemědělství, protože není u ní nutnost používat umělá hnojiva a je odolná oproti škůdcům a chorobám. Dále má nižší toxicitu pro alergické jedince (u potravinové alergie).
Velmi oblíbena je ve Švýcarsku, kde se z ní připravuje obdoba rizota pod názvem špaldoto, dále je zde používána jako sladová příměs do některých druhů piva. Také je v této zemi ze zelených zrn vyráběn takzvaný zelený kaviár (grunken). V celém světě se z ní vyrábí kávovina, která je zdravou náhražkou kávy a neobsahuje kofein. Tato káva má velmi jemnou chuť a měla by uspokojit i náročné milovníky kávy. Dále se zní připravuje mouka, která se dá použít při pečení například koláčů či dalšího pečiva. Má charakteristickou ořechovou příchuť.
Z důležitých látek obsahuje nenasycené mastné kyseliny, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek a vitamíny ze skupiny B.
Špalda má pozitivní vliv na naši imunitu. Má ale i vnější využití. Slupkami z jejího obilného zrna se plní polštáře a matrace, které jsou lehké a přizpůsobí se tvaru těla. Takto plněné polštáře se dají nahřát a přikládají se na kolena při artroze či na břicho při menstručních bolestech.
V našem sortimentu můžete najít Špaldový nápoj a Bio špaldové kafe.
V současnosti se špalda hlavně pěstuje na Blízkém Východě, v USA a Kanadě. U nás se pěstuje na biofarmách, ale vzhledem k jejím pozoruhodným vlastnostem musíme doufat, že vejde do širšího povědomí a zájem o ní bude stoupat.