Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Větvička ze stromu ořešáku schovaná pod polštářem měla přivolat věštecké sny. Vlašské ořechy mají sladkou chuť, teplou povahu a působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Vyživují ledviny, prohřívají oblast kolem pasu a kolenou.
Ořešák královský (Juglans regia), začíná plodit ve věku 8-10 let a dožívá se až stovky let, ve výjimečných případech až 300 let. Dorůstá výšky asi 20 metrů. Plodem je nepravá peckovice s jádrem. Jádro, tzv. vlašský ořech, je výtečná pochoutka s léčivými vlastnostmi. V evropské medicíně patří k drogám kromě jader rovněž list a oplodí. Listy se sbírají v červnu, slupky a nezralé plody v červenci a srpnu a zralé plody během září. Latinský botanický název ořešáku „Juglans“ vznikl ve starém Římě podle boha Jupitera, jemuž byl tento strom zasvěcen: Jovis glans – Jupiterův žalud. Velmi kvalitní ořešákové dřevo se užívá zejména při výrobě nábytku. V minulosti se z něj získávalo hnědé barvivo. Ze zelených slupek se připravuje žluté barvivo.
Mám ráda ořechy čerstvé, kdy jsou bílé. Nažloutlá slupka na plodu je nahořklá, ale právě ona obsahuje spoustu důležitých látek. Čerstvé ořechy obsahují živé enzymy, jsou proto velmi dobře stravitelné. Ořechy jsme v minulosti sušili na vzduchu a pak zavěšovali v síťových pytlích v suché kůlně. Ale dost ořechů i tak zplesnivělo, proto jsme je tentokrát ještě čerstvé vyloupali a usušili v sušičce. Uchováváme je v dobře uzavřených lahvích. Pokud je chceme jíst, je třeba je znovu namočit přes noc do čisté vody, ráno propláchnout a pak konzumovat. Aktivujeme tak v nich uzavřené enzymy a jsou pak lépe stravitelné.
Vlašské ořechy jsou velmi výživné, jsou zdrojem „zdravého“ tuku, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Obsahují asi 70 % tuků, 18 % proteinů a 13 % cukrů, železo, selen, zinek, hořčík, měď, draslík, sůl kyseliny listové, vitamín E a vitamíny B1 a B6. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny.
Léčebný efekt vlašských ořechů se projeví až při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. Doporučuje se 5 ořechů denně.
Směs z vlašských ořechů
2 porce
CELKEM hmoty: 265 g
1porce: 70 g nudlí, 130 g směsi
Ingredience:
- 50 g sušených rajčat (namočených 4 hod)
- 50 g červené papriky
- 20 g vlašských ořechů (namočených 4 hod)
- 2 g česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička kurkumy
- Špetka chilli dle chuti – směs by měla mít ostřejší charakter
- 100 g vody
Všechny ingredience kromě vlašských ořechů umixujeme. Ořechy pokrájíme na větší kusy, nebo necháme celé půlky a vmícháme je do směsi. Přidáme pokrájené bylinky – bazalka, petrželka, libeček – cca 3 snítky od každé. Jako přílohu můžeme použít nudle z mrkve a černého kořene či bílé ředkve.