
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Na konci roku nás čeká nejen vánoční hodování, ale i večírky a rodinné oslavy. Tradice by se měly o svátcích dodržovat, ale na silvestra si můžeme dovolit v kuchyni i trošku zaexperimentovat. Pokud si chcete ozvláštnit silvestrovské občerstvení něčím netradičním, vyzkoušejte brusinku! V zimě prospěje i Vašemu zdraví, zejména močovým cestám, žaludku a dutině ústní díky vysokému obsahu polyfenolů a dalších prospěšných látek.
Špenátová roláda s lososem
Těsto:
400 g čerstvého baby špenátu, 4 vejce, 2 lžíce tučného jogurtu, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene, špetka soli Náplň: 250 g tvarohu, 200 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček), 1 lžíce medové hořčice, 1 lžíce brusinkového prášku, sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti, 100 g uzeného lososa na plátky
Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenát dáme do cedníku a spaříme vařící vodou z konvice, následně zchladíme pod tekoucí studenou vodou, vymačkáme a nasekáme najemno. Do jogurtu vmícháme žloutky, přidáme špenát, mouku s práškem do pečiva a sůl. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do špenátové směsi. Plech vyložíme pečicím papírem, rozetřeme na něj rovnoměrně těsto a pečeme asi 15 minut. Po upečení na plát těsta položíme další arch pečicího papíru, celé obrátíme a opatrně sejmeme papír, na kterém jsme těsto pekli. Necháme lehce zchladnout. Náplň připravíme smícháním a vyšleháním surovin. Namažeme ji na upečený základ, poklademe plátky lososa a opatrně zatočíme jako roládu. Tu zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme dobře vychladit v lednici. Před podáváním ji nakrájíme ostrým nožem na jednotlivá kolečka.
Aperitiv s brusinkou
(1 drink)
4 cl ginu nebo vodky, 6 cl brusinkového džusu, 1 lžička brusinkového prášku, kostky ledu, šumivé víno na dolití (třeba Prosecco)
V brusinkovém džusu rozmíchejte brusinkový prášek. Do sklenice dejte led a postupně na něj nalijte džus, gin nebo vodku a pomalu dolijte šumivým vínem. Nemíchejte a rovnou podávejte.
Kokosovo-brusinkové minimuffiny (45 ks)
Těsto:
100 ml řepkového oleje, 2 vejce, 120 g cukru, 250 g bílého jogurtu nebo tvarohu, 1 polévková lžíce rumu, 75 g strouhaného kokosu, 200 g hladké mouky, 2 čajové lžičky kypřicího prášku z vinného kamene, 3 hrsti sušených brusinek namočených předem na pár hodin v jablečném džusu
Krém:
300 ml mléka (rostlinného nebo kravského), 1 sáček vanilkového pudinku, 80 g cukru, 1 mascarpone, 2 zarovnané lžíce brusinkového prášku
Předehřejte si troubu na 175 °C. Do forem na muffiny vložte papírové košíčky. V míse šlehačem smíchejte olej, vejce, cukr, jogurt a rum do hladké konzistence. Přidejte strouhaný kokos, mouku a kypřicí prášek do pečiva, promíchejte. Nakonec brusinky, ze kterých předem slijete džus. Těsto rovnoměrně nalijte do papírových košíčků a pečte 20 minut. Podle návodu uvařte hustý pudink s cukrem. Tekutiny použijte méně, než je uvedeno na obale, abyste získali mnohem hustší konzistenci výsledného krému. Pudink nechejte vychladnout. Přidejte mascarpone a brusinkový prášek, vyšlehejte ručním šlehačem nebo robotem do hladka. Dobře vychlaďte a pomocí cukrářského sáčku nebo stříkačky ozdobte upečené muffiny.
Zdroj: www.energy.cz