Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Dnes bych vám ráda představila několik mých oblíbených receptů, které můžete využít kdykoliv během roku ale nejvíce se budou hodit právě v tomto čase, třeba na slavnostní Silvestrovskou tabuli.
PROSECCO S JAHODAMI A IRSKÝM MECHEM
Jahody i Irský mech mají super anti-aging a také afrodiziakální účinky. Irský mech je skvělá rostlinná alternativa kolagenu a želatiny. S tímto lahodným a svěžím nápojem tedy budete dodávat svému tělu i spoustu blahodárných látek. Recept můžete i zkusit s jiným oblíbeným ovocem, použít můžete i mražené a polévat lze i RAW čokoládou.
Ingredience:
- Jahody (je možné nahradit malinami)
- Prosecco
- Irský mech (čerstvý předem namočit a opláchnout dle návodu na obalu, nebo odsolený prášek a také dle návodu)
- Domácí bezový sirup (lze nahradit vašim oblíbeným sirupem nebo sladidlem a květy třeba růže nebo levandule na ovonění)
Postup:
2 dcl prosecca rozmixujte s 1 PL lžící gelu z Irského mechu, přidáme hrst jahod nebo jiného vámi zvoleného ovoce, osladíme sirupem a mixujeme v mixéru do jemna. Až vznikne hustý gelovitý krém, nalijeme do skleniček, ozdobíme a necháme v lednici ztuhnout a vychladit.
RAW SILVESTROVSKÉ JEDNOHUBKY
- Krekry
Ingredience:
- 200g raw hnědých lněných bio semínek
- 50g raw slunečnicových bio semínek
- Koření dle chuti (chilli, sušená rajčata atd.)
- Růžová himalájská sůl s irským mechem
- 1 lžička bio rostlinného oleje
Postup:
Semínka předem namočíme na pár hodin do filtrované či šungitové vody, aby nabobtnala. Poté přidáme koření, zbytek ingrediencí a dochutíme. Skvěle chutnají s jarní cibulkou, chilli, sušenými rajčaty a bazalkou nebo curry. Krekry vyválíme na tenké plátky a sušíme na pečícím papíře v sušičce nebo troubě při nízké teplotě. Sušíme několik hodin, ideálně přes noc, dokud nejsou úplně tvrdé. Takto připravené nasušené krekry vydrží v uzavřené nádobě i několik měsíců. Nachystat si můžete různé druhy a podávat je například k vínu, dipu nebo sýrům. Lněné krekry jdou připravit i na sladko, třeba s jablky a skořicí nebo kokosem.
- Raw fermentovaná kešu pomazánka (raw vegan sýr)
Ingredience:
- 250g raw a bio kešu ořechů (nepřažených)
- 1-2 kapsle probiotik (pokud možno veganských)
- 2 PL gelu z čerstvého Irského mechu
- šťáva z ½ citrónu
- pažitka nebo jiné bylinky
- 1 lžíce raw lahůdkového droždí
- sůl – růžová himalájská s irským mechem
- pepř
- bylinky na ozdobu
Postup:
Kešu ořechy namočíme do vody na minimálně 2-3 hodiny. Podle návodu na etiketě připravíme gel z irského mechu (propraný mech rozmixujeme s vodou do hladké kaše). Gel vydrží v lednici asi 10 dní. Lzde použít také Odsolený prášek z Irského mechu a připravit gel z něj. Poté kešu ořechy rozmixujeme s trochou vody a Irským mechem na krémovou hmotu. Přidáme probiotika a dáme do misky, kterou zakryjeme a necháme do druhého dne fermentovat, minimálně 12 hodin.
Druhý den fermentovanou směs z kešu a Irského mechu dochutíme olivovým olejem, citrónem, solí a lahůdkovým droždím a přidáme jemně nakrájenou pažitku. Sýrem pak můžeme ozdobit například připravené krekry z přechozího receptu a navrch naspyt bylinky, klíčky nebo ořechy, fantazii se meze nekladou. Pokud do sýru přidáte více Irského mechu a necháte ho do druhého dne ztuhnout, máte lahodný raw sýr k vínu. Dochutit ho opět můžeme dle své fantazie.
Květa Vondráková – Lahodnosti.cz