Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii.
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.
2 porce | 25 minut | 100 g = 202 kcal |
Postup přípravy:
- 1 krabička sardinek v oleji
- 4 vejce
- 50 g másla
- 50 g cibule
- Citrónová šťáva
- Mletý černý pepř
- Sůl
Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme a jemně nastrouháme. Sardinky rozmačkáme vidličkou, cibuli očistíme a jemně nakrájíme. Máslo utřeme se solí do pěny, přidáme vejce, sardinky i s olejem, citrónovou šťávu a dobře promícháme. Nakonec přidáme cibuli.