Recepty na vaše přání

cm jimezdravesfitrecepty2

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Do této kuchařky jsme se pustili s vervou a nadšením, přesto s rozmyslem. Pozorně jsme naslouchali reakcím na první díl a zapisovali si všechny tipy. Na vaše přání jsme tak přichystali více slaných snídaní a svačin a častěji pracovali s masem.

Možná si všimnete, že recepty jsou o něco odvážnější a hravější. Zkoušeli jsme nové postupy i kombinace zajímavých surovin. Inu, jak dospíváme my a naše schopnosti, dospívá i kuchařka. Stále jsme se ale drželi svých hlavních zásad:

  • Recepty jsou zdravé a z poctivých surovin.
  • Postupy zvládne i kuchař začátečník.
  • Většinu surovin najdete v běžném supermarketu.

Zapečené batáty s hovězím masem

Nutriční informace na 1 porci: 694 kcal 36 g bílkovin 34 g sacharidů 46 g tuků

Zapečené batáty
  • 2 batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 100 g kadeřávku
  • hrst čerstvé pažitky
  • 100 g sýru feta
  • sůl
  • pepř

Troubu předehřejeme na 180 °C. Batáty potřeme 2 lžícemi olivového oleje, několikrát propíchneme vidličkou a každý batát podélně rozřízneme. Batáty dáme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme při 170-180 °C cca 50 minut.

Mezitím na pánvi rozehřejeme 1 lžíci přepuštěného másla. Na něm 2-3 minuty restujeme na-jemno nakrájenou šalotku. Přidáme utřené stroužky česneku společně s hovězím masem a opékáme cca 10-12 minut. Následně k masu přidáme kadeřávek společně s pažitkou a promícháme.

Batáty vyndáme z trouby a rovnoměrně je naplníme masovou směsí. Nakonec každý batát posypeme polovinou nastrouhaného feta sýru, dochutíme solí a pepřem a podáváme.

TIP: Místo kadeřávku můžeme použít například baby špenát nebo rukolu.

Ukázka z knihy Jíme zdravě s Fitrecepty II.