Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Do této kuchařky jsme se pustili s vervou a nadšením, přesto s rozmyslem. Pozorně jsme naslouchali reakcím na první díl a zapisovali si všechny tipy. Na vaše přání jsme tak přichystali více slaných snídaní a svačin a častěji pracovali s masem.
Možná si všimnete, že recepty jsou o něco odvážnější a hravější. Zkoušeli jsme nové postupy i kombinace zajímavých surovin. Inu, jak dospíváme my a naše schopnosti, dospívá i kuchařka. Stále jsme se ale drželi svých hlavních zásad:
- Recepty jsou zdravé a z poctivých surovin.
- Postupy zvládne i kuchař začátečník.
- Většinu surovin najdete v běžném supermarketu.
Zapečené batáty s hovězím masem
Nutriční informace na 1 porci: 694 kcal 36 g bílkovin 34 g sacharidů 46 g tuků
Troubu předehřejeme na 180 °C. Batáty potřeme 2 lžícemi olivového oleje, několikrát propíchneme vidličkou a každý batát podélně rozřízneme. Batáty dáme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme při 170-180 °C cca 50 minut.
Mezitím na pánvi rozehřejeme 1 lžíci přepuštěného másla. Na něm 2-3 minuty restujeme na-jemno nakrájenou šalotku. Přidáme utřené stroužky česneku společně s hovězím masem a opékáme cca 10-12 minut. Následně k masu přidáme kadeřávek společně s pažitkou a promícháme.
Batáty vyndáme z trouby a rovnoměrně je naplníme masovou směsí. Nakonec každý batát posypeme polovinou nastrouhaného feta sýru, dochutíme solí a pepřem a podáváme.
TIP: Místo kadeřávku můžeme použít například baby špenát nebo rukolu.
Ukázka z knihy Jíme zdravě s Fitrecepty II.