
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V minulosti se používala léčebně tzv. hořčičná placka, směs pšeničné, hořčičné mouky a vody (případně jen hořčičná mouka). Přikládala se na bolestivá místa a jejich prokrvením pomáhala probudit vlastní léčebné síly organismu. Hořčici známe především jako semínka a z nich vyrobený pokrm „hořčici“. Ale vynikající a velmi chutné jsou její zelené listy, přidáním do salátu mu dodají skvělou kořeněnou chuť. Ve vitariánské kuchyni je hořčice vhodná pro svou záhřevnost především v zimních pokrmech.
Raw hořčice
Ingredience:
- 3 lžíce bio hořčice – umeleme
- 1/2 hrnku kešu ořechů
- Šťáva z 1 a 1/2 citronu
- Voda na rozředění dle potřeby
- 1 lžička kurkumy
Vše na jemno umixujeme. Uchováváme v lednici v zavřené skleničce. Z tohoto množství přibližně zhotovíme 250 g skleničku.
![]() |
![]() |
Tatarka
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku kešu ořechů (namočit na 4 hod.)
- citronová šťáva dle chuti
- v případě potřeby špetka soli
- cca 1 hrnek vody
Přidáme na jemno nakrájenou červenou cibulku, raw hořčici a 4 barevný pepř.
Hranolky
Cuketu nebo bílou ředkev nakrájíme na drobné hranolky a přidáme trochu olivového oleje, v němž rozmícháme kurkumu nebo kari a promícháme.