Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V nedávné době se objevila na českém trhu nová originální řada přírodních rostlinných šťáv. Tato řada nabízí přírodní produkty, samozřejmě v nejvyšší kvalitě, v tekuté přírodní formě, která dosud u nás na trhu chyběla. Šťávy jsou získávány z plodů, natě či listů léčivých rostlin nejmodernějším způsobem výroby, výrobky jsou stabilizovány pouze pasterizací a zachovávají si tak maximum biologicky cenných látek. Díky použité technologii výroby, šťávy neobsahují přídavky cukrů, chemické konzervační látky, ani barviva a jsou proto určeny širokému spektru konzumentů. Nutriční hodnota samotných šťáv tkví zejména v obsahu minerálů včetně stopových prvků, vitaminů, bílkovin, organických kyselin, enzymů, bioflavonoidů a karotenoidů, kromě toho šťávy obsahují další specifické biologicky aktivní látky, které u konzumentů mohou přispět k upevnění zdraví.
Artyčok (Cynara scolymus)
Použití artyčoku pro léčitelské účely je poprvé zdokumentováno v Řecku ve 4. století před n.l. Extrakt z artyčoku je pro své dietetické vlastnosti ve velké a dlouhodobé oblibě v Německu. Rostlina původem ze Středozemí a severní Afriky je dnes pěstována v řadě zemí subtropického pásma. Pro zdravotní účely se používá list.
Účinné látky
Listy artyčoku jsou bohaté na fenolické kyseliny (obsah kolem 6 %) a jejich deriváty, z nichž nejdůležitější je cynarin. Dalšími charakteristickými látkami artyčoku jsou laktony, inulin a zejména flavonoidy, zvl. luteolin a jeho derivát scolymosid.
Působení, účinky
Artyčok se používá zejména pro péči o trávicí soustavu. V roce 1933 bylo objeveno, že artyčok stimuluje produkci a vylučování žluče a významně tím přispívá k usnadnění trávení tuků. Díky tomuto účinku se použití artyčoku při trávicích problémech brzy rozšířilo po celé Evropě a postupně byly zjištěny další příznivé zdravotní efekty. Extrakt z listů má schopnost snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi a naopak, zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu, příznivě ovlivňuje zdraví srdce a cév. Tlumí nevolnosti, břišní křeče, zácpu, nadýmání a plynatost. Cynarin a přítomné flavonoidy mají silné antioxidační účinky a pomáhají chránit játra i další tělní buňky před působením reaktivních kyslíkových radikálů. Obsažený inulin přispívá k udržování stabilních hodnot glykémie. Artyčok je často využíván pro čištění, detoxikaci a zklidnění střevního traktu, při artritidě a revmatismu. Díky diuretickým účinkům podporuje funkci vylučovacího systému a činnost ledvin. Je vhodným podpůrným prostředkem při snižování tělesné hmotnosti.