Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Také se vám zdá, že se velikonoční tradice v posledních letech tak trochu vytrácí? Víme, že za to mohou i současná omezení, ale nenecháme si nimi Velikonoce překazit. Nabarvíme vajíčka, upleteme pomlázku, upečeme beránka, muži vyšlehají alespoň babičku, tchýni, manželku, dceru – zkrátka aby nám ženy po celý další rok neuschly.
Letos také zkusíme pro někoho tradiční, pro někoho netradiční, způsob barvení vajíček a to v maximálním souladu s přírodou. Budeme potřebovat jen běžně dostupnou zeleninu, ovoce a koření. A samozřejmě ocet, ten je velmi důležitý, aby barva na vajíčko správně chytla.
Jak tedy na to?
Budete potřebovat:
- Světlá vajíčka – uvařená nebo vyfoukaná
- Vřelou vodu
- Ocet
- Ovoce, zeleninu, koření – podle požadované barvy
Postup krok za krokem:
Připravíme si do velkých zavařovacích sklenic směsi horké (nikoliv vařící) vody, octa a zvolené ingredience. Čím více dané ingredience přidáte, tím bude barva výraznější. Ale nejen to – ještě je důležitá doba máčení vajíček. Vejce ponoříme do sklenic a necháme je v nich klidně několik hodin. Čím déle, tím lépe.
Jaké barvy nám vzniknou?
• Oranžovo-hnědá vajíčka – cibulové slupky: Na tento způsob nemusíte používat světlé, bílé vajíčko, postačí klidně hnědé. Cibulové slupky s horkou vodou a 2 velkými lžícemi octa propůjčí vajíčku oranžovou či hnědou barvu.
• Žlutá vajíčka – kurkuma: Do horké vody přidáme 2 vrchovaté lžíce kurkumy + ocet a žlutá vejce jsou na světě.
• Modro-fialová vajíčka – červené zelí: Zhruba polovinu hlávky zelí nakrájíme a vaříme 10 minut ve vodě. Potom odstavíme, a když už není voda vařící, vkládáme vajíčka. S octem nám vykouzlí barvu do fialova, s trochou jedlé sody do modra.
• Zelená vajíčka – špenát: Špenát, klidně mražený, povaříme 10 minut s octem. Do tohoto horkého vývaru odstaveného z plamene vložíme vajíčko a necháme pár hodin.
• Červená/růžová vajíčka – řepa: Do sklenice s horkou vodou nastrouhejte půlku středně velké řepy, přidejte ocet a promíchejte. Vložte vajíčka, nechte pracovat a pak se už jen radujte z růžovo-červené barvy.
Na vajíčka také můžete zkusit obtisknout lupínky nebo kvítky. Stačí je pořádně přitisknout k vajíčku a pevně obalit látkou, zavázat a vložit do zvoleného odvaru.
Pokud nechcete pro barvení vajíček používat zeleninu, ovoce, kurkumu, třeba proto, že jim tolik nevěříte v jejich barvicí síle, zkuste to s potravinářskými barvivy.
Nakonec tradičně naše babičky vajíčka potřely jelenicí, špekem nebo sádlem, aby se hezky leskla.