Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Teď je období dýní a obzvláště dýně hokaido dokáže posílit žaludek a slezinu. Tyto dva orgány spolupracují, takže když posílíme slezinu, prospějeme tím žaludku.
Máslová dýně s kokosem
Potřebujeme:
- 1 velká máslová dýně nebo hokaido
- 4 lžíce másla nebo kokosového oleje
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1-2 lžičky nasekané chilli papriky bez semínek
- 2-3 lžíce třtinového cukru nebo javorového sirupu
- 3 lžíce smetany (může být rostlinná, třeba ovesná)
- 1 lžička soli
- 1/4 šálku strouhaného praženého kokosu
- 2 lžíce limetkové (citronové) šťávy
Postup:
Nejdříve upečte nebo poduste dýni. Lehce potřete plech kokosovým olejem nebo máslem. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a překrojenou stranou položte na vymazaný plech. Pečte doměkka cca 45 minut na 180 stupňů. Nebo dýni můžete nakrájet, lehce podlít a podusit na mírném ohni doměkka. Potom dýni rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Na pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo, přidejte fenykl, kardamom, chilli, pár sekund smažte a hned přidejte dýňové pyré, sladidlo, sůl a smetanu. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Před podáváním ozdobte nasucho opraženým kokosem nebo lískovými oříšky a pokapejte limetkovou šťávou.
Dýňové kari s pórkem
Potřebujeme:
- 1 malá dýně hokaido
- 1 pórek
- 2 polévkové lžíce másla
- 1/2 lžičky šťávy ze zázvoru
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 krabička ovesné smetany nebo 1/3 plechovky kokosového mléka
Postup:
Rozehřejte máslo, přidejte koření a nechte roz-vonět. Přidejte koření a nechte roz-vonět. Přidejte dýni, krátce osmahněte, podlijte trochou vody a duste doměkka. Ke konci přidejte pórek a smetanu, ještě krátce povařte.
Přejeme vám dobrou chuť.
Další zajímavé recepty naleznete v našich zdravých kuchařkách.