Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Vztah mezi bílkovinami (proteiny) a hubnutím je mnohem těsnější, než se na první pohled zdá. V jídelníčku člověka, který chce hubnout, by měly bílkoviny zvýšit svůj podíl. U žen – vzhledem k tomu, jak se většina z nich v ČR stravuje – dokonce na dvojnásobek! Myslím tím ovšem proteiny kvalitní – nikoliv uzeniny, prorostlá masa, záplavu vajec a tavených sýrů. Paradoxně platí: kdo chce zhubnout, nesmí se v jídle odbývat! V současné době ženy v ČR konzumují přibližně 14 % bílkovin z celkového energetického příjmu, muži zpravidla o něco více (uvádím výsledky vlastních rozborů). Část z těchto bílkovin je však buď nevhodná (uzeniny), nebo – pro hubnutí – nevhodně upravená (oblíbená česká úprava masa je smažení v trojobalu).
Velmi častým jevem je, že pokud chce žena hubnout, drasticky sníží především – podíl masa! Živí se obvykle: jogurty blíže nezkoumané kvality, syrovou zeleninou (v oblibě je syrová mrkev), trochou ovoce, těstovinami, cornflakes s nízkotučným mlékem, tu a tam plátkem šunky. Je pravdou, že váha při takové stravě obvykle jde dolů, svalovina však také. Nohy se začínají podlamovat, nastupuje únava, a co je snad nejhorší – nenápadně se zpomaluje metabolismus. Výsledkem je hladová nevýkonná bytost, která při sebemenším vybočení z obvyklé „diety – polo-hladovky“ přibírá neúměrné kilogramy. A „žádná dieta nezabírá“, jak samy tyto ženy říkají.
Postup při redukci váhy by však měl být zcela jiný. Do jídelníčku je třeba zařadit dostatek bílkoviny, a to 20 – 30 % z celkového denního energetického příjmu! U vegetariánů je řešení o něco složitější – nechť tedy prominou, že v tomto článku se zabývám těmi ostatními. Kdo chce s váhou pohnout směrem dolů, měl by zařadit kvalitní protein minimálně jednou až dvakrát denně: libová masa (kuře, krůta, králík, hovězí maso, ryby – treska, štika, pstruh), nízkotučné jogurty a zakysané mléčné výrobky, nízkotučné sýry, nízkotučný tvaroh, to-fu. 1 – 2x týdně vejce – žloutek je obtížněji tráven. Bílkoviny jsou energeticky výhodné a výborně zasycují. Napomáhají tvorbě svalové hmoty, a ta zajišťuje rychlý metabolismus. A toto všechno při hubnutí potřebujeme!!!
Dopřejte si např. k snídani nízkotučný nebo středně tučný jogurt a kousek tmavého pečiva, ke svačině ovoce, k obědu dušená kuřecí prsa s přílohou (kopeček rýže a zbytek vařená zelenina podle chuti). Svačinu může tvořit ovoce a nízkotučný sýr nebo tvarohový dezert a k večeři např. těstoviny, kvalitní tuňák ve vlastní šťávě a zeleninový salát. Pokud vám trávení masitých jídel dělá problémy, neváhejte sáhnout po trávicích enzymech. Pomůžou vám dokonce minimalizovat chuť na sladké, která se při problematickém trávení bílkovin může objevit.
Přidáte-li pohybovou aktivitu (stačí i svižné procházky trvající alespoň 40 minut bez zastávky, 3 – 4x týdně) a zohledníte-li při výběru pečiva a masa svoji krevní skupinu, můžete být opravdu příjemně překvapeni! Výkonností, změnou svých křivek, úbytkem faldíků a pevným tělem.
A chuť na sladké? Kromě výše uvedeného – v případě akutní potřeby si ulomte proužek hořké čokolády, která neobsahuje mimo kakaového másla žádný další přidaný tuk, a zajezte jogurtem – třeba i slazeným. Na pomoc proti těmto „sladkým“ chutím vám můžeme nabídnout především trojmocný chróm a po odborné konzultaci v naší internetové poradně i mnohé další.