Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Vědci, usuzují, že 30 % onemocnění má přímou spojitost se stravovacím režimem.
6 porcí | 40 minut | 1 porce = 237 kcal |
Postup přípravy:
- 10 mladých cibulek nasekaných na jemno (bez zelené nati)
- 425 ml kokosového mléka
- 3 až 4 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 kávové lžičky přírodního hnědého cukru
- 1,5 kávové lžičky kari
- 1 kávová lžička čerstvého zázvoru
- 1 až 2 kávové lžičky chilli pasty s česnekem
- 4 rajčata rozkrájená na 6 kousků
- 1 žlutá paprika nakrájená na tenké plátky
- 125 g hub nakrájených na plátky
- 7 g čerstvé nakrájené bazalky
- 640 g čínského zelí (pouze zelené části) nebo špenátu
- 120 až 220 g hedvábného tofu nakrájeného na kostičky
- Sůl
- Čerstvě umletý pepř
Z cibulek odkrojíme zelenou nať, kterou si necháme na ozdobu, cibulky pokrájíme na tenké plátky. V hrnci se silným dnem smícháme kokosové mléko, sójovou omáčkou, cukr, kari, zázvor a chilli patu. Pomalu přivedeme k varu. Přidáme rajčata, papriku, houby, bazalku a cibulky. Vaříme pod poklicí asi 5 minut, občas promícháme. Poté přidáme čínské zelí a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne, ale ne příliš, musí zůstat křupavá. Osolíme a opepříme podle chuti, 3 minuty před podáváním vložíme tofu. Na závěr dochutíme a ozdobíme cibulovou natí.