Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Hluboký nádech…a výdech! Nejzatíženějším orgánem v listopadu budou PLÍCE. Slabost plic se projevuje jejich nedostatečností, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a přehnanou citlivostí pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže. Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo s kůží. Může se tedy vyskytnout i zácpa, nadýmání, průjem nebo vyrážka. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravá pak pravé polovině obličeje.
Jak pomoci v listopadu našim plícím? Co jíst?
- Koření a bylinky: pepř, chilli, zázvor, směsi koření kari a masala, pažitka, hřebíček, kardamom, skořice
- Ovoce: jablka, hrušky, švestky – i sušené, stejně tak brusinky, rakytník
- Zelenina: cibule, česnek, feferonky, křen, zelí, řepa, ředkev, mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, kapusta, kedlubny, pórek
- Obilniny: rýže (ideálně natural), pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda, quinoa
- Luštěniny: červené fazole, červená čočka, sója
Fazolačka s uzeným tempehem
Potřebujeme:
|
Postup:
Fazole namočíme přes noc do vody. Ráno propláchneme a v nové vodě uvaříme s řasou Arame doměkka. Mrkev nakrájíme na kolečka, papriku a chilli papričku na proužky, cibuli a česnek nadrobno. Uvařené fazole scedíme, řasu můžeme použít rovněž. Na oleji nebo ghí restujeme cibuli, česnek a koření (kromě papriky). Přidáme mrkev, papriku, chilli papričku a fazole, potom zaprášíme paprikou a orestujeme, přidáme lžíci třtinového cukru a rajčata. Přisypeme Würzl a dusíme 10 minut. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem, případně chilli kořením a ještě 5 minut povaříme. Po odstavení můžeme přidat miso pastu rozmíchanou v trošce vody. Podáváme s bezlepkovými plackami (např. pohankovými) nebo chlebem.
Přejeme vám dobrou chuť!